Kayseri’de Cumhuriyet tarihinden önce ve sonrasındaki binalar dikkat çekerken bu kez ise 1909 yılında Alman bir kadın tarafından inşa edilen Öksüzler Yurdu sosyal medyada gündem oldu. Ali Peker isimli sosyal medya kullanıcısının yaptığı paylaşım ile binanın Kayseri’de Öksüzler Yurdu olarak inşa edildiği ortaya çıktı. Sonrasında ise binanın Köy Muallim mektebi olarak hizmet verdiği biliniyor.
Alman Yahudisi Zion inşa ettirdi
Zincidere Köy Muallim Mektebi’nin tarihi taş binasının, Alman Yahudilerinden Zion isimli bir bayan tarafından 1909 yılında yaptırıldı. Bina kimsesiz çocukların barındırılıp eğitildiği yetiştirme yurdu olarak yapılsa da sonrasında farklı hizmetlerde kullanıldı.
Okulun kurulduğu yıllarda Türk askerinin çoğu çeşitli cephelerde şehit olduğu için, bunların öksüz veya yetim çocukları da Zion'un yaptırmış olduğu bu okulda barındırılıyordu. Kısacası bu okul yabancı uyruklu bir kadın tarafından yaptırılsa da öğrenci kitlesi hem Müslim, hem de gayri Müslim çocuklardan oluştu.
Okulun yapılışından üç yıl sonra 1912 yılında imtiyazı Vahram Tasmisyan'a ve yardımcısı Ms Gebrel'e ait olan bir matbaanın bu binanın bünyesinde kurulduğu bilinirken ‘Rehber’ adlı bir dergide çıkarıldı.
Ortodokslar binada kendilerine lider seçti
1920 yılında Ortodokslar bu binada toplanıp, Papa Eftim efendiyi kendilerine lider seçmişlerdi. Anadolu’da cereyan eden Ermeni olayları sonucu, ülkeyi terk etmeleri üzerine bu okul, 150 kadar Türk öğrencisiyle birlikte Müdürsüz kaldı. 1924 yılında Sağlık Vekâletine bağlanan okul, Türk çocukları için yetiştirme yurdu olarak tekrar faaliyete geçirildi.
Kazım Karabekir’de ziyaret etti
Yetiştirme yurdunu Kazım Karabekir Paşa'nın da ziyaret ettiği bilinirken, çevreden topladığı yirmi kadar yetim öğrencinin burada eğitim görmesini sağladı. Yetiştirme yurdu görevine ek olarak bu okul, 1927 yılında Köy muallim mektebi olarak eğitim öğretim faaliyetine başladı.
Köy Muallim Mektebi olarak hizmet verdi
Zincidere köy muallim mektebinin 30 döneme yakın tarlası, bağı, sebze bahçesi, arılık ve kümesi de vardı. Köy muallim talimnamesine göre, birinci sınıfa en çok kırk öğrenci alınabiliyordu, okula girmek için o dönemde gerekli şartlar şu şekilde açıklandı;
“Türk olmak,
İlkokuldan mezun olmak,
On altıdan küçük, yirmi yaşından büyük olmamak gerekiyordu,
1926-27 yılında okula girmek için 68 aday başvurmuş, 34 ü mektebe girmeye hak kazanmıştır,
Bu okula yurdun çeşitli bölgelerinden öğrenciler alınmıştır.”