Merkez tarafından sosyal medya hesapları üzerinden yapılan duyuruda, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığı açıkça vurgulandı.
“İddialar Yanlış ve Yanıltıcı”
Açıklamada, bazı basın yayın organları ve sosyal medya mecralarında yer alan bu iddiaların doğru olmadığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“Proje okul statüsündeki tüm liselere girişte LGS’ye ek olarak yazılı sınav ya da mülakat uygulanacağı iddiası doğru değildir.”
Yönetmelik Her Proje Okulunu Kapsamıyor
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Proje Okulları Yönetmeliği’nin 8. maddesinin, tüm proje okullarını kapsayan genel bir düzenleme olmadığının altını çizdi. Söz konusu maddenin yalnızca özel program uyguladığı mevzuatla açıkça belirlenmiş okullar için geçerli olduğu ifade edildi.

Bu kapsamda Türkiye genelinde sadece:
TÜBİTAK Fen Lisesi ve BAYKAR Fen Lisesi özel program uygulayan okullar arasında yer alıyor. Bu okullarda, merkezi sınavla birlikte okulun kendi programına yönelik ek sınav şartlarının aranabildiği belirtildi.
Tüm Proje Okulları İçin Ek Sınav Yok
Açıklamada özellikle şu noktaya dikkat çekildi:
“Proje okullarının tamamında LGS’ye ek sınav veya mülakat uygulanacağı yönündeki iddialar yanlış ve kamuoyunu yanıltıcı niteliktedir.”
Bu nedenle veliler, öğrenciler ve eğitim camiasının yalnızca yetkili resmi makamlarca yapılan açıklamalara itibar etmesi gerektiği vurgulandı.
Resmi Kaynaklara Dikkat Çağrısı
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, eğitim gibi toplumun tamamını ilgilendiren konularda doğrulanmamış bilgi ve iddiaların kafa karışıklığına yol açtığını belirterek, kamuoyuna resmi açıklamalar dışında yapılan paylaşımlara karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu.
İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi gündemde yayılan Proje okul statüsündeki tüm liselere girişte LGS’ye ek olarak, yazılı sınav ya da mülakat uygulanacağı konusu hakkında açıklama yaptı.
Sosyal medyadan yapılan açıklamaya göre, “Bazı basın yayın organları ve sosyal medya mecralarında yer alan, “Proje okul statüsündeki tüm liselere girişte LGS’ye ek olarak, yazılı sınav ya da mülakat uygulanacağı” iddiası doğru değildir.
Proje Okulları Yönetmeliği’nin “Özel Program Uygulayan Okullara Öğrenci Seçimi ve Öğrencilerle İlgili İş ve İşlemler” başlıklı 8. maddesi, bütün proje okullarını kapsayan genel bir düzenleme olmayıp, yalnızca özel program uyguladığı mevzuatla açıkça belirlenmiş okullar için geçerlidir. Türkiye’de bu kapsamda değerlendirilebilecek okullar TÜBİTAK Fen Lisesi ve BAYKAR Fen Lisesi ile sınırlıdır. Bu okullarda merkezi sınavda aranan başarı şartının yanısıra okulun uyguladığı programa yönelik aranan diğer sınav şartlarını da sağlama söz konusu olmaktadır.
Bu nedenle, proje okullarının tamamında LGS’ye ek sınav veya mülakat uygulanacağı yönündeki iddialar yanlış ve kamuoyunu yanıltıcı niteliktedir.
Sadece yetkili resmi makamlarca yapılan açıklamaların dikkate alınması rica olunur” ifadeleri kullanıldı.




