Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi 260,84 puan ile 5 ayın en düşük seviyesine geriledi. CHP kurultay iptal davasının ertelenmesi ve mahkeme kararının ardından piyasalar olumlu tepki verdi.

Türkiye’nin CDS’si 5 ayın en düşüğüne geriledi
Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) bugün 260,84 puan ile 18 Mart’tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Ekonomistler, piyasalardaki olumlu hareketin, CHP’nin kurultay iptal davasının ertelenmesi ve mahkeme kararının ardından geldiğini belirtiyor.

Son dönemde Türkiye’nin CDS seviyesi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alındığı gün 251,57 puandan 324’e, takip eden günlerde ise 370’e kadar yükselmişti. Bugün mahkeme kararının ardından CDS’ler 260 puan civarına gerileyerek yatırımcı güveninde önemli bir toparlanmaya işaret etti.

Döviz kurlarında düşüş ve piyasalara etkisi!
Kredi risk primindeki düşüş, döviz kurlarında da gerileme olarak yansıdı. USD/TRY ve EUR/TRY kurları bugün gün içinde değer kaybederken, yatırımcılar TL’deki istikrar sinyallerini yakından takip etti. Döviz kurlarındaki düşüş, özellikle ithalat ve enerji maliyetleri açısından ekonomik dengeleri olumlu etkileyebilir.

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi yükselişte!
Bugün Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, bankacılık sektöründe de etkili olan artışla yüzde 4’ün üzerinde değer kazandı. Bankacılık endeksi başta olmak üzere, sanayi ve teknoloji hisseleri de CDS düşüşünden olumlu etkilendi. Uzmanlar, CDS düşüşü ve yatırımcı güveninin artmasıyla BIST’te yükselişin sürdürülebileceğini belirtiyor.

Birden fazla evi olanlara önemli uyarı: Milyonlarca kişiyi kapsayan karar
Birden fazla evi olanlara önemli uyarı: Milyonlarca kişiyi kapsayan karar
İçeriği Görüntüle

Ekonomistler kararı değerlendiriyor!
Ekonomistlere göre, Türkiye’nin kredi risk priminde görülen düşüş, yatırımcı güveninde artış ve siyasi belirsizliklerin azalması ile doğrudan ilişkilendiriliyor. CHP kurultay iptal davasının ertelenmesi ve mahkemenin kararının ardından piyasalarda gözlenen olumlu seyir, ekonomik istikrar açısından önemli bir gösterge olarak değerlendiriliyor.

Uzmanlar, CDS düşüşünün yanı sıra TL’nin değer kazanması ve BIST 100 endeksinin yükselişiyle, kısa vadeli piyasaların olumlu etkilendiğini vurguluyor.

Kaynak: Haber Merkezi