AKP ve MHP’nin ortak talebiyle genişletilen 11. Yargı Paketi, pandemi döneminde çıkarılan denetimli serbestlik düzenlemesini daha da kapsamlı hale getiriyor. Yeni düzenleme Meclis’e bu hafta gelmesi bekleniyordu ancak genişletilen maddenin pakete eklenmesi nedeniyle sunum önümüzdeki haftaya ertelendiği kulislerde konuşuluyor
50 bin hükümlü tahliye edilebilecek
COVID-19 sürecinde çıkarılan ve kamuoyunda “kısmi af” olarak anılan düzenlemeye benzer şekilde, 31 Temmuz 2023’ten önce suç işleyen hükümlüler için yeniden tahliye yolu açılıyor.
Mevcut yasada yalnızca 31 Temmuz 2023’ten önce cezası kesinleşenler yararlanıyordu. Yeni düzenleme ile bu tarih suçun işlendiği tarih olarak esas alınacak. Böylece cezası henüz kesinleşmemiş olanlar da kapsama girecek. Bu değişiklikle yaklaşık 50 bin hükümlünün tahliye edilmesi bekleniyor. Adalet Bakanlığı, bu sayının ilerleyen dönemde daha da artabileceğini belirtiyor.

Kimler yararlanacak?
Yeni düzenleme yasalaştığında:
-31 Temmuz 2023’ten önce suç işleyen,
-Denetimli serbestliğe ayrılmasına 5 yıl veya daha az kalan,
-Cezaevinde hükümlü olan kişiler düzenlemeden yararlanacak.
-Ayrıca cezası daha kesinleşmemiş tutuklu sanıklar da kapsamda yer alacak. Ceza kesinleştiği anda bu hak devreye girecek.
Adalet Bakanlığı kaynaklarına göre bu durum eşitlik ilkesinin bir gereği:
“Aynı suçu işleyen iki sanıktan biri sadece cezası erken kesinleştiği için düzenlemeden yararlanıyor, diğeri yararlanamıyor. Bu adaletsizliği gidermek için tarih, suçun işlendiği tarih olarak esas alınacak.”
Hangi suçlar kapsam dışı?
Yeni yargı paketinde iki suç kategorisi kesin olarak kapsam dışı bırakılıyor:
-Terör suçları
- Örgütlü suçlar
Bu suçlardan hükümlü veya tutuklu bulunanlar düzenlemeden yararlanamayacak.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç geçtiğimiz günlerde düzenlemenin sinyalini vermişti
“31 Temmuz 2023’ten önce suç işleyip davası sonuçlanmayanlar ‘Neden ben yararlanamıyorum?’ diyor. Eşitlik ilkesi açısından bir düzenleme yapılabilir.”
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ise uzun süredir bu konunun takipçisi. Yıldız, “Bu eksiklik giderilmeli” diyerek yargılaması süren binlerce kişinin mağduriyet yaşadığını vurguladı.




