Dünya, 3 Ocak 2026 tarihinde yörüngesinde önemli noktalardan biri olan Perihelion da denilen Günberi konumuna ulaşacak. Bu tarihte dünya Güneş'e en uzak olduğu Aphelion yani Günöte noktasına kıyasla yaklaşık 2,5 milyon kilometre daha yakın olacak.

Günberi Noktası Nedir?

Önümüzdeki günlerde gökyüzündeki önemli yakınlaşmalardan biri yaşanacak. 3 Ocak 2026 tarihinde Dünya, yıllık ilerlemesinde en özel noktalardan birine varacak. Gezegenimiz bu noktada, Güneş'e en uzak olduğu Günöte, Aphelion konumuna kıyasla yaklaşık 2,5 milyon kilometre daha yakın olacak. Kuzey Yarımküre’de yaşayanlar için dondurucu kış günlerine denk gelen bu yakınlaşma, mevsimlere etki etmiyor.

Gökyüzünün sırları arasında yer alan, Güneşe en yakın olduğumuz konumda neden soğuk kış mevsimini yaşıyoruz?

Uzmanlar, kış mevsiminin yaşanmasının güneşin yakınlığı ile bir alakası olmadığı, Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin yüzde 3’lük değişimi mevsimlere etki etmediğini belirtiyor.

Mevsimlerin oluşmasındaki etkenin Dünya'nın 23,5 derecelik eksen eğikliği olduğu belirtilirken, Kuzey Yarımküre Güneş'ten uzağa doğru eğildiğinde, güneş ışınlarını daha eğik açıyla alması kış mevsimini başlatıyor.

Satürn ve Jüpiter, Dünyanın Yörüngesine Nasıl Etki Ediyor?

NASA uzmanlarının yaptığı açıklamalara göre, Güneş sistemindeki Jüpiter ve Satürn sahip oldukları yerçekimi gücüyle Dünyanın yörüngesine etki eder, bu etkiyle yörünge tam daire olan yörünge eksantriklik (dışmerkezlik) denilen bir elips şeklini alır

Şu anki dışmerkezlik değeri 0,0167 gibi oldukça düşük bir seviyede gibi gözükse de, bu durum mevsimlerin uzunluklarını doğrudan etkiliyor.

Kayseri’de geri sayım başladı: 2034’e kadar tekrarı yok!
Kayseri’de geri sayım başladı: 2034’e kadar tekrarı yok!
İçeriği Görüntüle

Dünya3Ocaktagünberinoktasınaulaşacak

Yaz Mevsimini Daha Uzun Yaşıyoruz

Gökbilimci Johannes Kepler'in ikinci yasasına göre, gezegenler yörüngelerinin her noktasında aynı hızla hareket etmezler. Dünya, Güneş'e en yakın olduğu Perihelion noktasında en hızlı, en uzak olduğu Aphelion noktasında ise en yavaş hızına ulaşır.

Şu an Kuzey Yarımküre'de yaz ayları yavaş hareket edilen nokta günöte dönemine denk gelerek yaz mevsimi kıştan yaklaşık 4,5 gün daha uzun yaşamamıza neden olur. Güney Yarımküre ise kış mevsimini daha hızlı geçirmektedir.

Günberi ve Mart Ekinoksu Aynı Tarihe Denk Gelecek

Gezegenimizin yörüngesi ve takvimlerimiz arasındaki küçük uyumsuzluklar nedeniyle bu kozmik zamanlama kalıcı değildir.

MS 1246 yılında, Günberi ile kış gündönümü aynı güne denk gelmişti. Her 58 yılda bir, Günberi noktası gündönümünden yaklaşık bir gün uzaklaşmaktadır. MS 6430 yılında, gezegenimizin Güneş'e en yakın olduğu an ile Mart Ekinoksu ilkbaharın başlangıcı çakışacak.

Kaynak: Haber Merkezi