Son dönemde maaş almak için akıl almaz yöntemleri deneyen, para alabilmek için boşanan ve kaçak çalışanı SGK tespit etti.

Kayıt Dışı Çalıştıkları Ortaya Çıktı

Bazı çalışanların SGK’ya kayıtlı olmadan çalıştıklarının tespit edilmesiyle harekete geçildi. 2010’larda kayıt dışı istihdam oranı yüzde 40 ila 43’lerdeyken, 2023 yılında bu oran yüzde 25.42’ye düştü.

İstihdam edilenlerin yüzde 25’inin SGK’ya prim ödemeden, kayıt dışı çalıştığı ortaya çıktı. SGK’nın bütçe değerlerinin düşüşe uğramasına sebep olan bu gibi durumlarda prim gelirleri azalıyor, giderleri karşılamak için devlet bütçesine başvuruluyor.

Sahte Sigorta Oluşturanlar Tespit Edildi

SGK, 2023 yılına ait kayıt dışılıkla ilgili tüm verileri detayları ile açıkladı. Sosyal güvenlik sisteminde kayıt dışılığın ya da sahteciliğin birçok yolunun ortaya çıktığı uygulamada prim gün sayısı emeklilik için yetmeyenlerin tanıdık şirketlerde kendisini sigortalı göstermesi gibi durumların yanı sıra aynı zamanda bu iş için kurulmuş paravan şirketlere para verip de sahte sigortalı oluşturulması söz konusu oluyor.

Yapılan denetimler sonucunda 2023 yılında 20 bin 811 kişinin kayıt dışı çalıştığı tespit edilmiş; bunların 2 bin 264’ü yabancı uyruklu çalışanlar olduğu ortaya çıkmıştı. 2023 yılında 1.533 işyerinin sahte olduğu tespit edilerek sigortası olması için tanıdığının yanında çalışıyor gösterilen sahte sigortalıların ise 89 bine yakın olduğu ortaya çıkmıştı.

Ölen Babanın Maaşını Alabilmek İçin Boşananlar tespit Edildi

SGK; aynı zamanda vefat eden babanın emekli maaşından yararlanmak için boşanan ve birlikte yaşamaya devam eden eşlerden 2 bin 418 kişiyi tespit ederek, aylıklarını kesti. Yine yapılan denetimler sonucunda SGK, 1.2 milyar TL’nin üzerinde para cezası yazdı.

Kayseri Valisi Çiçek’ten Renkli Kareler Kayseri Valisi Çiçek’ten Renkli Kareler

Sahtecilik Yapanlar Hapis Cezasıyla Yargılanıyor

Sahte sigortalı için hapis cezası istemiyle suç duyurusunda bulunulurken aynı zamanda bu kişilere ödenen iş göremezlik aylıkları faiziyle birlikte geri alınıyor. Kişiyi sahte sigortalı olarak gösteren işveren ciddi tutarlarda ceza ödüyor, sahte sigortalı emekli aylıklarını, sağlık giderlerini ödeyemezse işverenden talep ediliyor, sahtecilik yaptığı için hapis cezası ile yargılanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi