Bakan Tekin, müfredatta yapılan önemli değişiklikleri ve Türk dünyasına yönelik adımları anlattı.
Bakan Tekin Türk Akademisi’nin 15. Yılında Önemli Mesajlar Verdi
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ankara’da düzenlenen Türk Akademisi 15. Yıl Dönümü Etkinliğinde yaptığı konuşmada, Türk dünyasına yönelik eğitim çalışmalarının kapsamını genişlettiklerini belirtti. Bakan Tekin, çocuklara ve eğitimcilere yönelik özel bir “Türk dünyası tur rehberi” hazırladıklarını, bu rehberin kısa süre içinde Eğitim Bilişim Ağı’nda (EBA) yayımlanacağını açıkladı.

Konuşmasında Türk dünyasının ortak tarih ve kültür mirasına dikkat çeken Tekin, Türk Akademisi’nin bu alanda çok önemli bir boşluğu doldurduğunu vurguladı. Türk devletleri arasında kültürel birlikteliğin güçlenmesi için ortak hareket edilmesi gerektiğini belirterek, “Bu tarihi hep beraber, her alanda yeniden yazmak ve birlikteliğin gelecek kuşaklara taşınmasını sağlamakla mükellefiz.” dedi.
“Orta Asya Değil Türkistan” – Müfredata Yeni Yaklaşım
Bakan Tekin konuşmasında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında yapılan müfredat düzenlemelerine de değindi. Özellikle Türk dünyasına yönelik kavramların yeniden ele alındığını vurgulayan Tekin, “‘Orta Asya’ yerine ‘Türkistan’ kavramını müfredata ekledik. Bu, Türk dünyasını birbirinden ayrıştıran literatüre bilinçli bir karşı çıkıştır.” ifadelerini kullandı.

Müfredatın altı ayrı komisyon tarafından detaylı şekilde incelendiğini belirten Tekin, “Gönül Coğrafyamız” başlıklı komisyonun Türk dünyasıyla ilgili düzenlemelere odaklandığını ifade etti.
Müfredatta Dikkat Çeken Değişiklikler
Bakan Tekin, öğrencilerin bilinçaltını etkileyen bazı kavramların da yeniden düzenlendiğini dile getirdi. Bu kapsamda:
“Ege Denizi” ifadesi yerine Lozan’daki adıyla “Adalar Denizi” kullanıldı.
“Tehcir” ifadesi yerine “Sevk ve İsyan Kanunu” tanımı tercih edildi.
Emperyal çağrışımlar yapan coğrafi terimler müfredattan çıkarıldı.
Bu değişikliklerin, Türk dünyasıyla olan kültürel bağların eğitim müfredatına daha güçlü şekilde yerleştirilmesi amacı taşıdığı vurgulandı.

“Atalarımızın Yazdıkları Bilimsel Literatüre Kazandırılmalı”
Tekin, Türk devlet geleneğinin insan hakları, adalet ve hukuk temelli yapısının dünya için örnek olduğunu belirterek, Beydeba’dan Maverdi’ye kadar birçok kaynağın bilimsel literatüre daha güçlü şekilde dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Bu alanda akademik çalışmaların artırılmasının önemine dikkat çekti.
Türk Dünyası Tur Rehberi EBA’da Olacak
Bakan Tekin, Türk çocuklarının ve eğitimcilerin Türk dünyasını daha yakından tanımasını hedefleyen açıklamalı bir Türk dünyası tur rehberi hazırladıklarını, rehberin EBA üzerinden erişime açılacağını ifade etti. Bu rehberde Türk coğrafyasının kültürel yapısı, tarihî şehirleri, ortak değerleri ve önemli eserlerin yer alacağı öğrenildi.
Etkinlik Geniş Katılımla Gerçekleşti
Etkinliğe Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Derya Örs, TÜBA Başkanı Muzaffer Şeker, Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev ve çok sayıda davetli katıldı.
Bakan Tekin ile birlikte protokol üyeleri “Fotoğraflarla Türk Akademisi’nin 15. Yılı” sergisinin açılışını yaptı ve sergiyi gezdi.





