Bankacılık sektörü uzun yıllardır gelirini büyük ölçüde faiz ve yatırım kalemlerinden sağlıyordu. Ancak 2025’in ilk altı ayında açıklanan veriler bu tabloyu değiştirdi. Artık bankaların ana gelir kalemi vatandaşın cebinden çıkan masraflar ve komisyonlar oldu. Bu gelişme tüketiciler arasında büyük tepki yarattı.

Faiz Geriledi, Masraf Öne Çıktı

Türkiye’deki dört büyük bankanın gelir tabloları incelendiğinde, faiz ve yatırımlardan elde edilen kazançların, alınan masraf ve komisyonların gerisinde kaldığı görüldü. Özellikle EFT ve havale ücretleri, kredi kartı aidatları, kredi tahsis masrafları ve erken kapama cezaları en çok şikâyet edilen kalemler arasında yer aldı.

Ticari İşlemler de Etkilendi

Bireysel müşterilerin yanı sıra ticari müşteriler de bu masraflardan payını aldı. Teminat mektupları, akreditifler, çek ve senet işlemleri üzerinden alınan yüksek komisyonlar iş dünyasında rahatsızlık yarattı. Sigorta ürünlerinden elde edilen gelirler ise bazı bankalarda faiz gelirlerini yakaladı.

Vatandaşın Tepkisi Büyüyor

Tüketici dernekleri, bankaların bu uygulamalarının vatandaşın sırtına ek yük bindirdiğini vurguladı. Gelen şikâyetlerin sayısı her geçen gün artıyor. Vatandaşlar, bankaların kârı için sürekli yeni masraflar üretildiğini belirtiyor.

Bankalara Yönelik İddialar

Sektör kulislerinde, bazı bankaların çalışanlarına komisyon ve masrafları artırmaya yönelik talimatlar gönderdiği iddiaları gündeme geldi. Bu durum, bankaların gelirlerini çeşitlendirmek yerine vatandaşı daha fazla zorladığı yorumlarına yol açtı.

Yüzde 50 İndirim Talepleri

Hem tüketici dernekleri hem de iş dünyası, otomatik olarak işlem ücretlerine yansıtılan ek maliyetlerin azaltılmasını istiyor. Özellikle kredi kartı aidatları ve EFT/havale ücretlerinde yüzde 50 indirim talep ediliyor. İş dünyası, bu maliyetlerin hem vatandaşı hem de ticari yaşamı olumsuz etkilediğini vurguluyor.

Uzmanlara göre önümüzdeki dönemde regülasyonlarla bu masraflara sınırlama getirilebilir. Ancak kesin bir adım atılana kadar vatandaşın tepkisi büyümeye devam edecek gibi görünüyor.

Bu 2 model artık üretilmeyecek: Lüks araç sevelere kötü haber
Bu 2 model artık üretilmeyecek: Lüks araç sevelere kötü haber
İçeriği Görüntüle

Kaynak: Haber Merkezi