Tekden Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Şarlı, aşırı enerji içeceği tüketiminin kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Doç. Dr. Şarlı, bir kutu enerji içeceğinin yaklaşık 4-5 fincan kahveye eşdeğer kafein içerdiğini, bu nedenle çok sayıda tüketilmesinin kalp ritmini bozabileceğini vurguladı.
Enerji içeceklerinin içeriğindeki kafeinin kalp atış hızını artırıcı ve tansiyonu yükseltici etkilere sahip olduğunu belirten Şarlı, "Bir kutu enerji içeceği, yaklaşık olarak 4 ila 5 fincan kahveye eşdeğer kafein içeriyor. Ancak günde 4-5 kutudan fazla tüketen kişilerle de karşılaşıyoruz.
Bu kadar yüksek miktarda ve arka arkaya tüketim, kalp ritmini bozarak nabzın yükselmesine ve ciddi ritim bozukluklarına yol açabiliyor" şeklinde konuştu.
Şikayet yaşanırsa mutlaka acile başvurulmalı
Enerji içeceği tükettikten sonra çarpıntı, tansiyon yüksekliği gibi belirtiler oluşması halinde zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirten Şarlı, "Bu tür şikayetlerde en yakın acil servise giderek EKG, kan basıncı gibi tetkiklerin yapılması ve gerekli tıbbi müdahalelerin uygulanması önemlidir. Bu sayede durum kontrol altına alınabilir" dedi.
Doç. Dr. Bahadır Şarlı, enerji içeceklerinin etkilerinin çoğunlukla geçici olduğunu ve uygun ilaçlarla düzeltilebildiğini ifade ederek, yine de bu içeceklerin kontrolsüz ve fazla miktarda tüketilmemesi gerektiğinin altını çizdi. "Sağlık açısından risk oluşturabilecek bu tür alışkanlıklardan uzak durmak gerekiyor" dedi.