Rambutan
Güneydoğu Asya’nın tropikal bölgelerinde, özellikle Malezya ve Endonezya’da yetişen rambutan, deniz kestanesini andıran kırmızı, tüylü kabuğuyla dikkat çekiyor. Afrika ve Hawaii gibi bölgelerde de görülen bu meyve, küçük bir kivi boyutunda ve üzüm benzeri tatlı-ekşi bir lezzete sahip. İçindeki çekirdek yenmez, ancak eti C vitamini ve manganez açısından zengin. Rambutan, taze olarak tüketilebildiği gibi smoothie, meyve salatası veya dondurmalarda tropikal bir dokunuş olarak

Goya (Bitter Melon)
Acı kavun ya da bitter melon olarak bilinen goya, salatalığa benzeyen siğilli görünümüyle Cucurbitaceae ailesinden bir tropikal sebze-meyve. Çin, Hindistan ve Okinawa’da geleneksel tıpta sıkça kullanılan goya, antioksidanlar, C vitamini, çinko ve folik asit açısından zengin. 100 gramı, günlük C vitamini ihtiyacının %40’ını karşılayabilir ve sadece 19 kalori içerir. Detoks etkisiyle toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olan goya, diyabet tedavisinde, cilt sağlığında ve hatta kanser gibi ciddi hastalıkların önlenmesinde kullanılıyor. Acı tadı ilk başta alışılmadık gelse de, smoothielerde, salatalarda veya kızartmalarda değerlendiriliyor.

Durian
Güneydoğu Asya’nın “meyvelerin kralı” durian, Endonezya, Tayland ve Malezya’da yetişiyor. Dikenli, kalın kabuğu ve keskin kokusuyla ünlü bu meyve, 3 kilograma kadar büyüyebiliyor. Kremsi dokusu, tatlı ve hafif acı lezzetiyle sevenlerini büyülüyor, ancak kokusu nedeniyle Singapur’da toplu taşımada yasak! Lif, C vitamini, potasyum ve B vitamini açısından zengin olan durian, antioksidanlarla dolu. Çorbalardan dondurmaya, salatalardan keklere kadar çok yönlü bir şekilde kullanılabiliyor. Ancak bulması zor olan bu egzotik lezzeti tatmak için tropikal bölgelere seyahat etmek gerekebilir.

Buda’nın Eli
Buda’nın Eli, parmaklı ağaç kavunu olarak da bilinen, Asya kökenli bir narenciye. Dua eden elleri andıran benzersiz şekli, uzun ömür ve iyi şans sembolü olarak görülüyor. Limon ve yuzu karışımını andıran tatlı, gevrek bir lezzet sunan bu meyve, çekirdeksiz yapısıyla kolayca dilimleniyor. Kabuğu, yemeklere aromatik bir tat katmak için rendeleniyor; eti ise reçel, şekerleme veya kokteyllerde kullanılıyor. C vitamini, lif ve E vitamini açısından zengin olan Buda’nın Eli, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve iltihaplanmayı azaltıyor.

Yılan Meyvesi (Salak)
Endonezya’nın Java ve Sumatra bölgelerine özgü yılan meyvesi, pullu, kahverengi kabuğuyla yılan derisini andırıyor. Bali ve Malezya’da sokak lezzeti olarak popüler olan bu meyve, tatlı ve hafif asidik bir tada sahip; dokusu ise gevrek bir elmayı hatırlatıyor. Protein, lif, C vitamini ve beta-karoten açısından zengin olan salak, antioksidan özellikleriyle öne çıkıyor. İlginç bir özelliği ise %3,5 alkol içeriği, ki bu, maymunların favorisi olmasına şaşırmamak gerek! Taze yenen veya tatlılarda kullanılan yılan meyvesi, sağlıklı bir atıştırmalık olarak tropikal sofraların vazgeçilmezi.