Ticaret Bakanlığı, Ankara’da bir konut ilanı üzerinden örnek bir karara imza attı. 1 Eylül’de 6 milyon 750 bin TL’ye satışa çıkarılan daire, yalnızca bir ay sonra 8 milyon TL’ye yükseltilince denetim mekanizması devreye girdi. Yapılan inceleme sonucunda ilan kaldırıldı ve ev sahibine 100 bin TL idari para cezası uygulandı.

Vatandaşlardan gelen yoğun şikâyetler, son dönemde konut piyasasındaki yapay fiyat artışlarının ne kadar büyük bir sorun haline geldiğini gösteriyor. Artık her zam keyfi değil, gerekçeli olmak zorunda.

FAHİŞ FİYATLAR MERCEK ALTINDA
Bakanlık, son aylarda gayrimenkul piyasasındaki manipülatif fiyat hareketlerini yakından izliyor.
Mayıs ayından bu yana yürütülen denetimlerde 1.416 kişi hakkında 172 milyon TL, ayrıca 56 kişi hakkında 34,9 milyon TL idari para cezası kesildi.

Yetkililer, “Piyasa istikrarını bozan her türlü spekülatif davranış cezalandırılacaktır” açıklamasıyla sert bir mesaj verdi.
YENİ DÖNEM: FİYAT ARTIŞI VERİYLE DESTEKLENECEK
Yeni yönetmeliklerle birlikte, bir konutun fiyatını artırmak artık ciddi bir gerekçeye dayanmak zorunda.
Uzmanlar, “Enflasyon yüzde 40 iken fiyatı yüzde 100 artırırsan, Bakanlık bunun nedenini sorar” diyor.
Ancak bölgesel değer artışı, imar değişikliği veya ulaşım hattı gibi somut gelişmeler varsa bu makul sayılabiliyor.
Aksi durumda ise ceza kaçınılmaz.

SAHTE İLANLARA KARŞI E-DEVLET KONTROLÜ
2023’te yürürlüğe giren Elektronik İlan Denetleme Sistemi (EİDS) sayesinde, ilanların yalnızca mülk sahibi ya da e-Devlet üzerinden yetkilendirilmiş kişiler tarafından verilmesi zorunlu hale geldi.
Bu sayede “naylon ilanlar” büyük ölçüde ortadan kalkarken, şişirilmiş fiyatlar da mercek altına alındı.

ŞİŞİRİLMİŞ FİYATLARIN SONU YAKIN
Gayrimenkul danışmanları, piyasadaki birçok ilanın hâlâ yüzde 10–15 oranında şişirilmiş olduğunu belirtiyor.
Ancak artık bu taktiğin de işe yaramayacağı ifade ediliyor.
Her fiyat artışı denetime tabi olacak, piyasa gerçekleriyle uyumsuz ilanlar cezalandırılacak.

CEZA SADECE EMLAKÇILARA DEĞİL, EV SAHİBİNE DE
Yeni sistem yalnızca aracı firmaları değil, bireysel ilan sahiplerini de kapsıyor.
Birden fazla gayrimenkule sahip olup fiyatları manipüle eden kişiler de cezadan kaçamayacak.
Bakanlık, “Vatandaşlarımız şüpheli ilanları bildirirse inceleme hızla başlatılacak” diyerek vatandaşın desteğini istedi.

Editör Hakkında