Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre deprem saat 22.48’de gerçekleşti ve yerin yaklaşık 6 kilometre derinliğinde meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ise sarsıntının derinliğini 11,4 kilometre olarak açıkladı. Kısa sürede çok sayıda artçı deprem kaydedildi.

NACİ GÖRÜR’DEN BİLİMSEL DEĞERLENDİRME

Deprem sonrası sosyal medya hesabından açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, Sındırgı’nın Gediz grabeni kuşağında yer aldığını hatırlatarak, bölgenin jeolojik açıdan aktif olduğuna dikkat çekti. Görür, “Aktaş–Sındırgı civarında bir deprem oldu. Bu bölge bir grabenin kuzey horstu. Bu horst parçalanıyor ve bu süreç yeni depremler üretebilir” ifadelerini kullandı.

HASARLI YAPILARDA TEHLİKE DEVAM EDİYOR

Görür, açıklamasında bölge halkına özellikle uyarıda bulundu: “Hasarlı evlerden uzak durun.” Depremin ardından bazı mahallelerde duvar çatlakları ve çatı çökmeleri rapor edildi. AFAD ekipleri sahada riskli yapı taraması çalışmalarına başladı.

Gram ve çeyrek sahipleri dikkat: Dev banka altında bu hareketi bekliyor
Gram ve çeyrek sahipleri dikkat: Dev banka altında bu hareketi bekliyor
İçeriği Görüntüle

UZMANLAR ARDIŞIK DEPREMLER KONUSUNDA UYARDI

Jeoloji uzmanları, Gediz grabeni hattının Ege Bölgesi’nin en aktif fay sistemlerinden biri olduğunu ve bu tür depremlerin artçı sarsıntılarla sürebileceğini belirtiyor. Bölge genelinde elektrik kesintileri kısa sürede giderildi, ancak vatandaşların evlerine dönmemesi istendi.

Depremin ardından Görür’ün açıklamaları, sosyal medyada binlerce kişi tarafından paylaşıldı ve yetkililer bölge halkına soğukkanlı ama dikkatli davranmaları çağrısında bulundu.

ŞENER ÜŞÜMEZSOY İSE BUNLARI SÖYLEDİ

Depremin ardından açıklama yapan Jeoloji Profesörü Şener Üşümezsoy, Sındırgı çevresindeki fay hattının uzun süredir hareketlilik gösterdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Artçıların sürekli güneye doğru büyümesi, yeni bir fay düzlemi oluştuğunu daha önce de söylemiştik. Bu deprem, önceki Sındırgı depreminin bir parçası. Şifonyerin çekmeceleri gibi; biri kırıldıktan sonra diğeri de kırıldı. Yani bu sarsıntı bir artçı değil, tetikleyici bir depremdir.”

Deprem-1

Üşümezsoy, vatandaşların paniğe kapılmaması gerektiğini vurgulayarak, “Sındırgılılar bundan daha büyük bir deprem beklemesinler” dedi.

Marmara Depremiyle Bağlantısı Yok

Prof. Dr. Üşümezsoy, Balıkesir’deki sarsıntının olası Marmara depremiyle bağlantılı olmadığını da açıkça ifade etti. Uzman, “Bu deprem Marmara fay hattını etkilemez. Ancak bölgesel olarak enerji transferiyle yeni küçük sarsıntıları tetikleyebilir,” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi