Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala son 10 günde gerçekleştirilen itikaf ibadeti için hazırlıklar başladı. Kayseri’de de vatandaşlar, bu yıl yine camilerde itikafa girerek ibadetlerini yerine getirecek. İtikaf, Ramazan’ın son günlerinde camilerde çeşitli dini ibadetler yapmayı ve manevi olarak arınmayı amaçlayan önemli bir ibadet olarak biliniyor.

Oruç ayında gerçekleştirilen bu ibadet, unutulmaya yüz tutmuş ibadetlerden biri olup, beş vakit cemaatle namaz kılınan bir camide, ibadet niyetiyle belirli bir süre inzivaya çekilmeyi ifade eder. Şehirde belirlenen camilerde, vatandaşların huzur içinde ibadet edebilmeleri için gerekli düzenlemeler yapılıyor.

Kayseri zirveye koşuyor! Denizi yok ama balıkçılıkta ilk 5’te! Kayseri zirveye koşuyor! Denizi yok ama balıkçılıkta ilk 5’te!

Itikaf Cami (1)

İtikaf nedir, nasıl yapılır, en az kaç gün sürer, itikaf ibadetini neler bozar?

İtikaf, dini bir terim olarak, akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir Müslümanın, beş vakit namaz kılınan bir mescitte, ibadet ve Allah’a yakınlık elde etme niyetiyle belirli bir süre durması demektir. İtikafa giren kimse, camide yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde camide tedarik eder.

Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi tabiî ihtiyaçları için ise camiden dışarı çıkabilir. Bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere başka bir camiye gidebilir. Cenaze namazı için ise dışarı çıkamaz. Kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması hâlinde başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu cami veya mescitten çıkabilir. Bu zorunlu hâllerin dışında camiden çıkarsa itikâfı bozulur (Merğinani, el-Hidaye, 1/129-131). Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Ramazan’da ve özellikle bu ayın son on gününde itikâfta bulunduğunu bildiren birçok hadis-i şerif vardır (Buhârî, İ‘tikâf, 1 [2025-2026]; Müslim, İ‘tikâf, 1-5 [1171-1172]).

İtikaf Ibadeti

Bir adaktan dolayı değilse itikaf ramazanda ve ramazan dışında olabileceği gibi belirli bir süreye de tabi olmadığı ve itikaf niyetiyle camide birkaç saat veya birkaç gün kalmak yeterli oluyor. Malikîler'e göre, bir itikafın en az bir gün ve bir gece sürmesi gerekir. Diğer mezhepler ise daha kısa bir süreyi yeterli görmekle birlikte, en az bir gün kalmayı tavsiye etmektedir. Nâfile olan itikâfın en azı bir gündür. İmam Ebu Yusuf en az süreyi, bir günün yarıdan fazlası olarak belirlerken; İmam Muhammed itikâf için bir saati de yeterli bulur (Merğinânî, el-Hidâye, 1/129).

Yukarıda izah edildiği şekli ile camide itikâf erkeklere mahsustur. Kadınlar ise evlerinin namaz kılmak üzere belirledikleri bir yerinde itikâfta bulunabilirler (Merğinânî, el-Hidâye, 1/129). Şafiî mezhebine göre ise mescit dışında itikaf caiz değildir. Kadın, kocasından izin alarak mescitte itikâf yapar. Zira Hz. Peygamber’in (s.a.s.) eşlerinin mescide itikâfa girdikleri rivâyet edilmiştir (Müslim, İ‘tikâf, 5-6 [1172]). Bu mezhebe göre itikâf sırasında oruçlu bulunmak da şart değildir (Şîrâzî, el-Mühezzeb, 1/350; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 2/188-191).

Kayseri'de hangi camilerde itikafa girilecek?

Kayseri Müftülüğü tarafından Kayseri ilinde itikafa izin verilen camiler açıklandı. Kayseri'deki Müslümanlar, 21 Mart itibarıyla bu özel ibadeti yerine getirebilecekler.

KAYSERİ İTİKAFA GİRİLECEK CAMİLERİN LİSTESİ

Kaynak: Pınar Ezgi Gökdaş