Asrın felaketi olan 6 Şubat depremlerinden sonra Kahramanmaraş'ta hayat yeniden canlandı. 

Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş'ta faaliyeti durdurulan kınalı keklik üretimi bir süre sonra hız kazanmaya başladı. Böylelikle Kahramanmaraş'ta bulunan ormanlık alanda 10 bin adet kınalı keklik yetiştirildi. Yetiştirilen keklikler, 4 aylık adaptasyon sürecinin ardından doğaya salınacak. Kekliklere büyük ilgi olduğu görüldü. 

Anaç Keklikler Yozgat'a Taşındı

Kahramanmaraş'ta meydana gelen büyük deprem felaketinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü binası çöktü. Daha sonra anaç keklikler kurtarılarak emniyetten alındı ve Yozgat'ta bulunan Çalatlı Keklik Üretim İstasyonu'na taşındı.

Lacivert Kırmızı Son Dakika Hareketli Instagram Gönderisi 2024 03 20T122912.356 (1)

Kahramanmaraş'ta Üretim Yeniden Başladı 

Keklik üretimi daha önce oldukça popüler olan bölgede deprem sonrası durma noktasına geldi. Kınalı keklik üretimi sıfırdan başlanan kentte yeni bir hizmet binası açıldı. Doğa Koruma Kahramanmaraş Milli Parklar Şube Müdürlüğü, yeniliklerle dolu çalışmalara başlayarak ekipmanlarını da yeniledi.

Yozgat'tan Kahramanmaraş'a Getirildi

Yozgat'a taşınan anaç keklikler yeniden Kahramanmaraş'a getirilerek üretimine başlandı. Av ve yaban hayatını canlandırmak amacıyla kurulan tesiste keneyle mücadelede insan sağlığına, süneyle mücadelede tarıma destek sağlanan kınalı keklik üretimi depremler sonrası yeniden hız kazandı.

Lacivert Kırmızı Son Dakika Hareketli Instagram Gönderisi 2024 03 20T123233.442 (1)

'Çeşitli İllerde Doğaya Salınacak'

Kahramanmaraş Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Kapıçam Kınalı Keklik Üretim Merkezi'nde yılın başında kuluçkadan çıkan kınalı keklikler, özel koruma merkezine alındı. Yılın ilk kınalı kekliklerinin yumurtadan çıkmasıyla üretilen keklikler, sürdürülebilir av ve yaban hayatının devamlılığı, kene ve süneyle mücadele için 4 ay boyunca istasyonda adaptasyonlarının sağlanmasının ardından hem kent genelinde hem de çeşitli illerde doğaya salınacak.

'Kene İle Mücadelelerde Önemli Bir Türdür'

Doğa Koruma Milli Parklar Malatya Bölge Müdürü Ahmet Çörtük, "Kahramanmaraş Türkiye'nin ilk ve en büyük istasyonudur. Kınalı keklik türkülere konu olmuş bir türümüzdür. Kene ve süneyle mücadelelerde çok önemli bir türdür. İstasyonumuzda üretilen kekliklerimiz adaptasyon işlemleri sonrası doğaya salınacak. Bu yılki üretimimiz 10 bin" ifadesini kullandı.

Kaynak: İHA