Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) önceki dönem başkanları ve yöneticilerine yönelik açılan davanın duruşması ertelendi. Mahkeme heyeti bazı sanıkların bir sonraki duruşmaya zorla getirilmesine karar verildi.

2019'daki denetimler sonrası dava açıldı

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) geçmiş dönem yöneticilerine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında açılan davanın duruşması Kayseri 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava, OSB’de 2019 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı müfettişlerinin yaptığı denetimlerin ardından hazırlanan raporla başlatılmıştı.

Soruşturma sonucunda önceki dönem OSB başkanları A. Hasyüncü, E.N., N.K., Ş.B. hakkında “görevi kötüye kullanma”, bir önceki başkan Tahir Nursaçan ve yöneticiler Ş.Ö., S.S., S.A. ve Ö.B. hakkında ise “zimmet” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlamalarıyla dava açıldı.

Sanıklar suçlamaları reddetti

Duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklardan A. Hasyüncü, E.N., N.K. ve Ş.B. ile avukatları katıldı. Mahkemede söz alan A. Hasyüncü, görevi süresince hukuka aykırı hiçbir işlem yapmadığını savunarak şunları söyledi:

“12 yıl başkanlık, 6 yıl başkan yardımcılığı yaptım. Elektrik fiyatlarını biz belirlemeyiz, EPDK denetimindeydik. OSB’yi devrettiğimizde kasasında 40 milyon dolar vardı. Bir o kadar da arsa mevcuttu. Biz hiçbir vakıf ya da şirket kurmadık. Şirketler, OSB'nin kasasını boşaltmak için kuruldu. Biz MEB’e okul yaptık ve teslim ettik. OSB’nin medya şirketine ihtiyacı yoktu"

A. Hasyüncü, OSB’ye ait medya şirketinin değerinin 1 milyon dolar olduğunu belirterek, OSB’nin bu tür faaliyetlerle ilişkisinin olmadığını savundu. Ayrıca, bilirkişi raporunun hatalı olduğunu, gece kullanılan elektrik miktarının zarar gibi gösterildiğini ve dağıtım bedelinin gece tarifesi üzerinden alınmasının doğal olduğunu söyledi.

'Zarara uğratma kastım yok'

Bakan Uraloğlu açıkladı: Türkiye Avrupa'yı solladı!
Bakan Uraloğlu açıkladı: Türkiye Avrupa'yı solladı!
İçeriği Görüntüle

Diğer sanıklar da benzer şekilde suçlamaları kabul etmedi. E.N., “Görevi kötüye kullanma suçunu kabul etmiyorum. 10 yıl yöneticilik yaptım, EPDK denetimleri vardı.” dedi. N.K. ise yönetim kurulu kararlarının denetlendiğini ve herhangi bir hata tespit edilmediğini belirtti. Ş.B. de, savunmasını sözlü olarak yapmak istediğini belirterek, “Zarara uğratma kastım yoktu, maaş bile almadık.” ifadelerini kullandı.

Bazı sanıklar zorla getirilecek

Duruşmaya çağrılmasına rağmen mahkemeye gelmeyen sanıklar hakkında mahkeme heyeti "zorla getirilme" kararı verdi. Duruşmaya katılan sanıkların ise bir sonraki celsede vareste tutulmalarına (gelmeme izni) karar verildi.

Mahkeme heyeti, tüm sanıkların hazır bulunmasını sağlamak amacıyla davayı ileri bir tarihe erteledi.

Kaynak: 1HA