Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış yaptığı açıklamada Kayseri Pastırması'nın AB tescili almamasıyla alakalı olarak açıklamada bulundu. Bağlamış, yalnızca AB tesciliyle değil; tarihiyle, ustalığıyla ve kolektif hafızadaki yeriyle zaten tescillenmiştir.

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış Kayseri’nin tarihî, kültürel ve gastronomik kimliğiyle özdeşleşmiş olan Kayseri Pastırması, Avrupa Birliği (AB) nezdindeki coğrafi işaret tescil sürecine kararlılıkla devam etmektedir dedi. Bağlamış, Sürece dair son günlerde kamuoyuna yansıyan bazı değerlendirmelerde, Afyon Pastırması’nın tescil alması üzerinden yapılan karşılaştırmalar, ne yazık ki eksik ve yanıltıcı bir bakış açısı yansıtmaktadır dedi.

Başkan Bağlamış konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı. Afyon’da pastırma üretimi nispeten yeni bir faaliyettir. Oysa Kayseri’de pastırma üretiminin geçmişi bin yılı aşmaktadır. Bu derinlik yalnızca sözlü gelenekte değil; Osmanlı Arşivleri’nde yer alan belgelerde ve Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de açıkça kayıt altına alınmıştır. Evliya Çelebi’nin 17. yüzyıldaki anlatımlarında, Kayseri’nin pastırma ile ün salmış bir şehir olduğuna özel olarak vurgu yapılmaktadır. Bugün bile “Kayseri denince akla pastırma gelir” sözü, halkın belleğinde bu ürünün nasıl bir sembole dönüştüğünü gösterir niteliktedir. Kayseri Pastırması; üretim tekniği, kullanılan et kalitesi, baharat dengesi ve kurutma koşullarıyla başlı başına bir gelenek, bir ustalık mirasıdır.

İran neden saldırmak için geceleri bekliyor: İşte bunun nedeni
İran neden saldırmak için geceleri bekliyor: İşte bunun nedeni
İçeriği Görüntüle

Kayseriş Pastırması (2)

Ulusal düzeyde olduğu kadar, Avrupa, Orta Doğu, Amerika ve Asya pazarlarında da bilinen ve aranan bir ürün olan Kayseri Pastırması, üretim hacmi ve satış miktarı bakımından Türkiye’nin tartışmasız lideridir. AB coğrafi işaret süreci de, bu kültürel ve ekonomik değerin uluslararası platformlarda daha görünür kılınmasını sağlayacak bir hukuki adımdır.
Başvurunun geçici olarak beklemeye alınmasının nedeni, bir başka ülkenin (Bulgaristan) yaptığı itirazdır ve bu tamamen prosedürel bir gelişmedir. Süreç, ilgili kurumlarca dikkatle ve titizlikle takip edilmektedir.

Zaten Kayseri Pastırması’na itiraz edilip diğer ürünlere edilmemesi de, Avrupa pazarında uzun süredir ‘Kayseri Pastırması’ adıyla ürün satılıyor olmasından kaynaklanmakta; bu da pastırma denince Avrupa’da akla gelen ilk yerin Kayseri olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

Afyon Pastırması’nın AB tescili almış olması ise, başvurusunun daha erken tamamlanması ve itirazsız sonuçlanmasıyla ilgilidir. Bu durum, Kayseri Pastırması’nın tarihî, kültürel ve endüstriyel üstünlüğünü gölgeleyemez. Her iki ürün kendi yöresine aittir; ancak Kayseri Pastırması’nın derin geçmişi, üretim tecrübesi ve uluslararası bilinirliği, onu tartışmasız bir gastronomi mirası hâline getirmiştir.

Kaynak: KURUM BÜLTENİ