Kayseri Haber - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kayseri Şubeler Platformu, artan hayat pahalılığı ve yetersiz maaş zamlarını protesto etmek amacıyla iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. “İnsanca yaşam” ve ek zam taleplerinin öne çıktığı eylem, Türkiye genelinde başlatılan protestolar kapsamında Kayseri’de de geniş katılımla yapıldı.

Sendikalar ve Siyasi Partilerden Destek

Türkiye genelinde işçi eylemleri sürüyor. Kayseri’de düzenlenen iş bırakma eylemine Yapı-Yol İş, Eğitim-Sen ile Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES) üyeleri katıldı. Protestoya ayrıca Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Tüm Emeklilerin Sendikası ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri İl Başkanı Ümit Özer de destek verdi.

'Kamu Emekçileri İnsanca Yaşam İçin İş Bıraktı'

KESK Kayseri Dönem Sözcüsü Sedat Ünsal tarafından okunan basın açıklamasında, kamu emekçilerinin yıllardır artan geçim sıkıntısına dikkat çekildi. Ünsal, emekçilerin insanca yaşam koşulları talebiyle üretimden gelen güçlerini kullandıklarını belirterek, hükümetin bu çağrılara uzun süredir kulak tıkadığını ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını savunan Ünsal, özellikle gıda, kira ve eğitim enflasyonunda Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ve OECD ülkeleri arasında ilk sıralarda yer aldığını vurguladı.

kayseri de iş bırakma eylemi

Maaş Zammı Hayat Pahalılığının Gerisinde Kaldı

Basın açıklamasında, kamu emekçilerinin 2026 yılına taban aylıklara yapılan bin TL seyyanen artış dahil olmak üzere ortalama yüzde 12,5 zamla girdiği hatırlatıldı. Buna karşın 1 Ocak itibarıyla toplu ulaşım, sağlık katılım payları, muayene ücretleri, köprü ve otoyol geçişleri gibi birçok kalemde yapılan zamların maaş artışının en az iki katına ulaştığı ifade edildi.

Kiraların ise maaş zamlarının yaklaşık üç katına çıkarak yüzde 35 seviyesine ulaştığına dikkat çeken Ünsal, somut bir örnekle tabloyu şu sözlerle anlattı:

Kayseri’de karne zili 16 Ocak’ta çalacak! Yarıyıl tatili başlıyor
Kayseri’de karne zili 16 Ocak’ta çalacak! Yarıyıl tatili başlıyor
İçeriği Görüntüle

“Aralık ayında 55 bin lira maaş alan bir memur 25 bin lira kira ödüyordu. Ocak ayında maaşı enflasyon farkı dahil 66 bin liraya çıktı ancak kirası 33 bin 720 liraya yükseldi"

'Sorumluluk Yandaş Konfederasyonlarda da Var'

Mevcut ekonomik tablonun yalnızca iktidarın değil, aynı zamanda “yandaş konfederasyonlar” olarak nitelendirilen yapıların da sorumluluğunda olduğunu söyleyen Ünsal, Hakem Kurulu’nun işverenin noterine dönüştüğünü öne sürdü. Ağustos ayında verilen sözlerin unutulduğunu belirten Ünsal, kamu emekçileri lehine herhangi bir kazanım sağlanmadığını dile getirdi.

Vergi Dağılımına Sert Eleştiri

Bütçe dağılımına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ünsal, toplanan vergilerin büyük bölümünün faiz ödemelerine, patron teşviklerine ve savunma harcamalarına ayrıldığını söyledi. Vergi adaletsizliğine dikkat çeken Ünsal, her 100 TL’lik verginin 20 TL’sinin faiz ödemelerine, 5 TL’sinin patronlara teşvik olarak ve en az 16 TL’sinin savunma harcamalarına gittiğini ifade etti.

Buna karşın yoksullukla mücadeleye yalnızca 4 TL, istihdama 3 TL ve hukuka ise 62 kuruş ayrıldığını kaydeden Ünsal, alım gücündeki büyük düşüşe de dikkat çekti. Ünsal, 10 yıl önce en düşük maaşla 17 çeyrek altın alınabildiğini, bugün ise bu sayının 6’ya düştüğünü; emekli ikramiyesiyle geçmişte ev alınabilirken artık ikinci el bir otomobilin bile alınamadığını söyledi.

KESK’ten Dikkat Çeken Talepler

Basın açıklamasında KESK’in talepleri de sıralandı. Buna göre sendika, maaşlara derhal yüzde 20 ek artış yapılmasını, seyyanen ödeneğin taban maaşlara yansıtılmasını ve tüm kamu emekçilerine 3600 ek gösterge verilmesini talep etti.

Ayrıca mülakat sisteminin kaldırılması, grevli toplu pazarlık hakkının önündeki engellerin kaldırılması ve en düşük kamu emekçisi maaşının yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması çağrısında bulunuldu.

Kaynak: Haber merkezi