Kocasinan belediyesi, 6 senelik bir uğraşın ardından Hoca Hasan Medresesi’nin tapusunu aldı. Düzenlenen törende yer alan tarihçi Halit Erkiletlioğlu ve Tarihçi Mustafa Cingil, medrese hakkında çeşitli bilgileri paylaştı.

Kayseri’nin Selçuklu döneminden günümüze ulaşan önemli eserlerinden biri olan Hoca Hasan Medresesi, artık Kocasinan Belediyesi bünyesinde yer alıyor. Hacı Saki Mahallesi'nde bulunan tarihi yapı, düzenlenen bir törenle belediyeye devredildi. Tören sonrası konuşan Tarihçi Halit Erkiletlioğlu ve Tarihçi Mustafa Cingil, medresenin geçmişi ve taşıdığı kültürel miras üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Kayseri için büyük bir kazanç!
Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, medresenin belediyeye devrinin ardından yaptığı açıklamada, yapının restore edilerek kültürel değerlere katkı sağlayacağını belirtti. Tarihçi Halit Erkiletlioğlu, medreseyi inşa ettiren kişinin Selçuklu veziri İhtiyarüddin Hasan olduğunu hatırlatarak, “Bugün Kayseri için çok önemli bir eserin belediyeye geçişi. Medreseyi yaptıran İhtiyarüddin Hasan Selçuklular’ın önemli vezirlerinden bir tanesi. Selçuklular’da vezirler yalnızca ümera sınıfından değil ulema sınıfından da oluyor. Bu ilme yakın bin 188 yılında azledilip Kayseri Meliki’ne sığınıyor ve veziirlikten de azdediliyor. Azdedildikten hemen sonra, bin 193 yazıyor ama bin 188’de inşaate başlamış olması lazım. Çünkü büyük bir yapı. O günün imkanlarıyla birkaç günde yapılması mümkün değil. İhtiyarüddin medreseyi yaptırdıktan sonra Hoca Hasan ismini aldığı tahmin ediliyor. Hoca Hasan şehrimizi Türk yurdu yapan Miryokefalon Savaşı’nda bizzat savaşan büyük bir devlet adamıdır. İslam Ülkeleri’nin savaşmasını engelleyen ve ikna eden önemli bir insandır. Biz Kayseri’de Selçuklu’nun ve İslam Dünyası’nın önemli insanlarını misafir etmekten çok memnunuz. Burada da bu misafirlerden en önemlilerinden birisi yatmakta” dedi.

'Babalar sözünü tutar' dedi, gündem oldu: Kayseri'yi sallamaya geliyor!
'Babalar sözünü tutar' dedi, gündem oldu: Kayseri'yi sallamaya geliyor!
İçeriği Görüntüle

Kayseri’nin tarihi kimliğine değer katan bir imza
Tarihçi Mustafa Cingil ise Hoca Hasan Medresesi’nin Kayseri’nin tarihi dokusu açısından taşıdığı önemi vurguladı ve Başkan Ahmet Çolakbayrakdar’a teşekkür etti. Cingil, “Kayseri için çok önemli bir gün. Kayseri kümbetler ve medreseler şehri. Bu medrese Kayseri için çok önemlidir. Selçuklu döneminin ilk medresesidir. Sayın Belediye Başkanımız çok önemli bir iş yaptı. Başkanımımız bir çok icraati var fakat bu yer başka. Hani bir dilekçe yazarsınız da altına imzanızı atarsınız ya, bu imza Ahmet Çolakbayrakdar Başkanımız’ın Kayseri’ye attığı imzadır. Artık üstünü istediği kadar doldursun. Bu imza hep burada duracaktır” ifadelerini kullandı.

Medrese değil, aslında bir külliye
Konuşmasında yapının sadece bir medrese olmadığını belirten Cingil, ““Burayla alakalı hep medrese diyoruz ama burası aslında bir külliye. Medresenin kuzeyinde Birlik Hamam’ı var. Birlik Hamam’ı bin 990’lı yıllarda metruk binalar yok edilirken o da yok edilmiş. İçerisinin halı atölyesi olarak kullanıldığını biliyorum. Yanında Hoca Hasan Camii var. Ancak bu cami buraya ait bir cami değil. Asıl külliye camisi Atatürk Bulvarı üzerindeydi. Bulvarın yapım ve genişletme çalışmaları sırasında orijinal cami yıkıldı. Onun yerine de şimdiki bin 952 yılında yapılan Hoca Hasan Camii kaldı” dedi.

Hoca Hasan Medresesi’nin Kocasinan Belediyesi’ne geçmesi, hem Kayseri’nin kültürel mirası açısından hem de Selçuklu tarihinin korunması adına önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Bu tarihi yapının gelecekte de Kayseri halkının tarihe ışık tutması bakımından büyük önem taşıyacak.

Kaynak: 1HA