Kayseri’de doğup büyüyen, bilimsel çalışmalarıyla uluslararası alanda dikkat çeken Prof. Dr. Mete Atatüre, İngiltere’nin en köklü eğitim kurumlarından biri olan Cambridge Üniversitesi’nde Fizik Bölüm Başkanlığı yaparak büyük bir başarıya imza atmıştı. Özellikle kuantum fiziği alanındaki çalışmalarıyla adından sıkça söz ettiren Atatüre’nin son dönemdeki faaliyetleri ise merak edildi.

profesör

Mehmet Özhaseki sessizliğini bu tabelayla bozdu: Yeni logosu belli oldu!
Mehmet Özhaseki sessizliğini bu tabelayla bozdu: Yeni logosu belli oldu!
İçeriği Görüntüle

Cambridge Üniversitesi'nden Türkiye’ye bilim köprüsü

Cavendish Laboratuvarı olarak da bilinen Cambridge Üniversitesi Fizik Bölümünde, yaklaşık 30 doktora öğrencisi ve araştırma personelinden oluşan Kuantum Optik Malzemeler ve Sistemler (QOMS) grubunu yöneten Prof. Dr. Atatüre, aynı zamanda Nu Quantum Ltd. adlı teknoloji girişiminin de kurucu ortağı ve bilimsel direktörü (CSO) olarak görev yapıyor.
Bilimsel çalışmalarının yanı sıra sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla da ilgi gören Atatüre, geçtiğimiz günlerde UNESCO tarafından ilan edilen 2025 Uluslararası Kuantum Yılı kapsamında yürüttüğü önemli bir projeye dair açıklamalarda bulundu.

profesör

Quantour Projesi Türkiye’de

Atatüre, “Quantour” adını taşıyan projeyle ilgili yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“UNESCO Uluslararası Kuantum Yılı 2025'te, Avrupa genelinde Quantour adlı bir proje gerçekleştiriliyor. Kuantum ışık üreten bir cihaz 12 Avrupa ülkesini gezerek deneyler yapılmasını sağlıyor. Geçen yıl Ekim'den beri Yusuf Karlı ile sürdürdüğümüz kampanya sayesinde Quantour'u Türkiye'ye de getirmeyi başardık! İYTE öğrencileri, Serkan Ateş'in laboratuvarına konuk olan bu kuantum cihazı ile deneyler yapabilecekler. Peki İzmir'den sonra Ankara'ya da gider mi?”

Bu paylaşımıyla hem Türkiye’deki genç bilim insanlarına ilham veren hem de bilim turizmini teşvik eden Atatüre, kuantum teknolojilerinin Avrupa dışındaki ülkelerde de tanıtılması adına önemli bir adım atmış oldu.

Şimdi Bilimler Köyü’nde

Başarılı akademisyenin şu sıralar Türkiye’deki durağı ise İzmir'deki Bilimler Köyü. Türkiye'nin dört bir yanından gelen gönüllü öğrencilerin katkılarıyla yürütülen bilim etkinliklerine katılan Atatüre, bilimsel birikimini gençlerle paylaşarak ilham verici çalışmalara imza atıyor.

profesör

Atölye çalışmaları, deneysel fizik uygulamaları ve interaktif seminerlerle dolu bu programlar, Atatüre’nin topluma bilim aktarma misyonunun bir parçası olarak öne çıkıyor.

Mete Atatüre kimdir?

1975 yılında Kayseri’de dünyaya gelen Mete Atatüre, Ankara Gazi Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümünü tamamladı. Doktorasını ABD’de Boston Üniversitesi Kuantum Görüntüleme Laboratuvarında yapan Atatüre, akademik kariyerine Zürih’te ETH’de devam etti.

2007 yılında Cambridge Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev almaya başlayan Atatüre, 2011’de doçent, 2020’de ise Thomas Young Madalyası ve Ödülü’nün sahibi oldu. Kuantum fiziği, fotonik ve optik alanlarında önemli katkılarda bulunan Atatüre, İngiltere’de Institute of Physics ve Türkiye’de Bilim Akademisi üyesidir.

Kaynak: Merve Erol