Kayseri'de bazı kırsal mahallelerin nüfusu 20'lere kadar düştü. Gençlerin göçü, altyapı sorunları ve geçim sıkıntısı nedeniyle köyler boşalıyor. Yerel yönetimlerin acil önlem alması gerekiyor. Kayseri’de kırsal mahallelerin nüfus sayısı gün geçtikçe azalıyor. ADNKS 2023 verilerine göre nüfusu 30’un altında olan 10 mahalle bulunuyor.
En az nüfusa sahip mahalleler
1. Kozluca Mahallesi (Develi) nüfusu 17
2. Köşkerli Mahallesi (Pınarbaşı) nüfusu 20
3. Akokul Mahallesi(Sarız) nüfusu 25
4. Taşlıgeçit Mahallesi (Pınarbaşı) nüfusu 26
5. Yusuflar Mahallesi (Pınarbaşı)nüfusu 27
6. Kızılören Mahallesi (İncesu) nüfusu 28
7. Yukarıborandere Mahallesi(Pınarbaşı) 29
8. Yukarıkaragöz Mahallesi (Pınarbaşı) 30
9. Yukarıkızılçevlik Mahallesi(Pınarbaşı) 31
10. Yukarıbeyçayırı Mahallesi (Pınarbaşı) 32
Mahalleler neden boşalıyor?
Eğitim hizmetlerinin yetersizliği
Ulaşım ve sağlık hizmetlerinin eksikliği
Tarım ve hayvancılığın gerilemesi
Eğitim hizmetlerinin yetersizliği temel hizmetin eksikliği özellikle genç ailelerin başka bölgelere nüfus etmesine sebep oluyor. Tarım ve hayvancılığın artık gerilemesi geçim sağlamaması, gençlerin eğitim ve iş için şehre göç etmesi, sağlık ve ulaşım gibi temel hizmetlerin yetersiz kalması bu durumun başlıca nedenleri arasında. Nüfusu azalan bu mahallelerde genellikle yaşlılar yaşamaya devam ediyor. Eğitim ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği temel hizmetin eksikliği özellikle genç ailelerin başka bölgelere nüfus etmesine sebep oluyor.
Uzmanlardan çağrı teşvik şart!
Kırsal Kalkınma Uzmanları “ Bu mahalleler yalnız bırakılmamalı” sadece nüfus için değil gelecekte hem kültürel miras hem de tarım için doğrudan ilgili olduğunu belirtiyor. Özel teşvikler bu süreci tersine çevirebilir. Nüfusu 20’lere düşen mahallelerin yaşaması için çiftçi politikalarının güncellenmesi, kırsal yerleşimlere projeler geliştirilmesi gerekiyor. Yoksa birçok köy, sadece haritalarda isim olarak kalacak.