Kayseri’de Osmanlı İmparatorluğu döneminde öğrencilerin eğitim alması için mahallelerde okullar bulunsa da lise öğrenimi için herhangi bir bina bulunmuyordu. Vatandaşların o dönemde bu konuda harekete geçmesi şimdilerde sosyal meyda da gündem olurken, kullanıcı Ali Peker’de ilk lisenin başlangıcını paylaştı.
Başlangıçta Seyfullah Efendi Konağı kullanıldı
Kayseri’de lise öğrenimini ilk olarak 1893' te Ulu Cami'nin yanındaki Seyfullah Efendi Konağı'nda başladı. Öğrenci sayısının kısa sürede artması nedeniyle konak yetersiz kalınca, Kiçikapı semtinde büyük bir bina yapılmasına karar verildi.
Kayseri Lisesi nasıl ortaya çıktı?
Lala Paşa Mahallesi sakinlerinden Küçük Hasan Paşa, Rumeli Beylerbeyi olduğunda Kiçikapı semtinde, kendisine bahçeli bir konak yaptırmıştı. Paşa Sofya savunmasında şehit olunca, çocuğu olmadığı için malları hazineye kalırken, Kayseri Lisesi'nin de mülkiyeti hazineye geçen Küçük Hasan Paşa konağının bulunduğu arsaya yapılmasına karar verildi.
Konağın da arsası yetersiz kaldı
Çevre illerden de öğrenci geleceği düşünülerek hazırlanan büyük projeye konağın arsası yetersiz gelince, Frenk oğlu Frank' tan bir miktar arsa satın alındı. Akçakayalı Ömer Ağa' da konağın bahçesine bitişik olan arsasını bağışladı. Kayseri Lisesi, bu üç parça arsanın birleştirilmesiyle oluşan geniş alan üzerine yapıldı.
Çevre şehirlerden de öğrenciler alındı
İki katlı olarak projelendirilen Lise binasının 1904 ' te zemin katı, 1916 ' da üst katı hizmete alındı. Kayseri Lisesi kurulduğu yıllarda bölge okulu işlevi görüyor, lise bulunmayan çevre il ve ilçelerin öğrencileri de burada okuyordu. Öğrenci sayısı hızla artınca, 1927'de Cizvit papazlarına ait iki bina daha satın alındı. Cizvitlerden alınan binalardan biri yemekhane olarak hizmet veriyordu.
Yemekhanenin yerine kütüphane yapıldı
Çıkan bir yangında yemekhane kullanılmaz hale gelince yıkıldı ve arsası üzerine yeni derslik bloğu, kütüphane ve spor salonu yapıldı. Cizvitlerden satın alınan diğer bina bir süre meslek lisesi olarak hizmet verdi, daha sonra yıkılarak yerine Kadı Burhanettin Okulu yapıldı.