Türkiye’de yağış için yeni yılı bekleyenler ocak ayının sonlarına gelirken beklediğini bulamadı.  Türkiye’nin de aralarında bulunduğu pek çok ülke, küresel ısınma nedeniyle ortaya çıkan mevsimsel döngüyle karşı karşıya kaldı. Son 2 yıldır normal şartlar arasında yoğun kar ve yağmur yağışları almayan Türkiye’de kuraklık endişesi baş gösterdi.

Herkes bu kurak döngünün nedenini merak etmeye başladı. Türkiye’nin en sıcak şehirlerinden biri olan Antalya’ya 29 yılın ardından kar yağmıştı. Fakat artık en çok yağış alan bölgelere bile kar ve yağmur düşmemeye başladı. Kar ve yağmur yağışının azalmasıyla canlıların hayatı tehlikeye girerken tarım ve gıda alanlarında da kriz yaşanmaya başladı.

Uzmanlar Bu Konu Hakkında Neler Demişti?

Bilim insanlarının açıklamalarına göre küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandırmak gerektiği söylendi. Uzmanlar kuraklığın önümüzdeki süreçte Türkiye’nin en önemli sorunu haline gelmesinin şaşırtıcı olmayacağını belirterek Isınma nedeniyle olumsuz etkilerin en fazla görüleceği ülkelerden birinin de Türkiye olacağını ifade etti.

Hatta pek çok yerli ve yabancı bilim insanı, Türkiye’nin küresel ısınmanın etkilerini en şiddetli hissedecek ülkelerden biri olabileceğini ifade etti. Uzmanlara göre, Kuzey Atlantik salınımı Türkiye’nin ılık geçen kış ayları üzerindeki asıl önemli faktör ve bir diğer görüşe göre La Nina da etkisini henüz kaybetmedi.

Yağış Ortalaması Azalırken Afetler Artacak

Dr. Deniz Demirhan son 50 yıla bakıldığında yağış ortalamalarında bir azalma ve afetlerde bir artış olduğuna dikkat çekti. Uzman göre tüm bunların başlıca sebebi insan kaynaklı atmosfere salınan gazlardı. Araştırmalara göre insan kaynaklı gazlar sera etkisini artırdı. 2100 yılına kadar da sıcaklığın Tahmini olarak 4 derece’ye doğru yükselmesi bekleniyor.

Türkiye Uzun Süredir “Yüksek Basınç” Altında

Meteoroloji Mühendisi Dr. Güven Özdemir’e göre de iklim değişikliğinin etkilerini azaltmanın en kolay yolu olarak harekete geçmek gösteriliyor. Özdemir de bölgesel sorunları baz alarak küresel ısınmanın yaygınlaşacağını dile getirdi. Uzmana göre Fosil yakıt kullanımı, sanayileşme ve şehirleşme gibi faktörler dünya genelindeki sıcakların artmasına sebep olacak.

Sıcaklığın 2030 yılında 2 dereceye kadar yükselebileceğini ifade eden Özdemir, Türkiye’nin de bundan oldukça fazla etkileneceğini ifade etti. Bununla birlikte Özdemir, Türkiye’nin uzun bir süredir “yüksek basınç” etkisi altında olduğunu açıkladı. sıcaklıkların artmasında ve yağışların azalmasında bu durumun da etkili olduğunu ifade etti..

Çeyrek Asrın En Kurak Dönemi Yaşanıyor

2023 yılında Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, çeyrek asrın en kurak dönemini yaşadıklarını söylemişti. Tüm bu etkenlerin birleşmesiyle kuraklık, Türkiye’nin en önemli gündem maddesi haline geldi. 2024 yılının başlarında da kar ve soğuk havanın pek fazla etkisini göstermediği görüldü. Kar ve yağmurun kısa süreli olarak kendini gösterip ardından geri çekilmesi akıllara uzmanların açıklamalarını getirdi. Bu görüşlere göre küresel ısınmanın Türkiye’yi kuraklık dönemine götüreceği bekleniyor.

Muhabir: Merve Erol