11 Temmuz Cuma günü Irak’ın kuzeyinde yer alan Süleymaniye, dikkat çeken bir gelişmeye şahit oldu. Kandil Dağı’nın eteklerinde, terör örgütü PKK’ya üye 30 kişi temsili olarak silah bırakma töreni düzenledi. Görüntüler vatandaşlar arasında büyük bir ilgiyle takip edilirken Türk vatandaşları şunu merak ediliyor: Bu insanlar yargılanacak mı yoksa hiçbir şey olmamış gibi hayata mı kazandırılacaklar?
Silah bırakma töreni ne anlama geliyor?
Resmi makamlarca da doğrulanan bir barış sürecine ikinci kez girildi. Geçtiğimiz 11 Temmuz Cuma günü Kandil’de yapılan sembolik ‘Silah bırakma’ eylemi, Türk vatandaşlarının kafasında soru işaretlerine sebep oldu. Kürt asıllı Türk vatandaşı olan PKK militanları, Eylül 2025’e kadar devam etmesi planlanan silah bırakma sürecinin ardından yargılanacak mı? Konuyla ilgili yetkili birimlerden açıklama beklenirken, konuya dair sessizliğin sürmesi kamu vicdanını zedeliyor.
Silah bırakan PKK terör örgütü üyeler yargılanacak mı?
Bu konuda en merak edilen konu ise, PKK’lı örgüt üyelerinin yargılanıp yargılanmayacağı. Türk Ceza Kanunu’na göre, terör örgütüne üye olmak veya yardım etmek ciddi suçlar arasında yer alıyor. Ancak bazı koşullarda, etkin pişmanlık yasası kapsamında, örgütten ayrılan bireylere hukuki kolaylıklar sağlanabiliyor.
Etkin pişmanlık yasası, bireyin kendi isteğiyle örgütten ayrılması, yetkililere teslim olması ve örgüt yapısı hakkında bilgi vermesi durumunda cezada indirim veya tamamen cezasızlık sağlayabiliyor. Ancak bu, otomatik olarak uygulanan bir süreç değil. Her birey için adli merciler tarafından ayrı ayrı değerlendirme yapılıyor.
Gözler Adalet Bakanı Tunç’ta!
Gerçekleşen silah bırakma törenin ardından gözler Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a çevrildi. Bakan Tunç’un konuya dair bir yargılanma süreci başlatıp başlatmayacağı merak konusu olmaya devam ediyor.
Hükümet ve güvenlik güçlerinin tutumu!
Şu ana kadar Türk yetkililer tarafından, konuya dair resmi bir açıklama yapılmış değil. Ancak terörle mücadelede şuana kadar sıfır tolerans politikası sürdüğü biliniyor. Özellikle sınır ötesi operasyonlarla PKK'nın Irak ve Suriye'deki yapılanmalarına ağır darbeler indirildiği bir dönemde, bu silah bırakma töreninin gerçek bir teslimiyet mi yoksa algı operasyonu mu olduğu tartışılıyor. Bu konuda vatandaşlar örgüt üyelerinin silah bırakma töreniyle birlikte yeniden hayata karışmalarından endişe ediyor.
PKK’lı örgüt üyelerinin silah bırakması bazı kesimlerce bölgesel barış olarak yorumlanırken bazı kesimler ise PKK’yı bu konuda samimi bulmuyor. Konuya dair net açıklamalar gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gerekse Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan bekleniyor.