Kayseri’de bulunan doğal güzellikler görenleri kendine hayran bırakıyor. Kayseri’de son dönemlerde popüler olan Soğanlı Vadisi yerel halk ve turistlerin uğrak noktası oldu. Gerek doğal güzellikleri gerekse farklı kilisesi bulunan soğanlı vadisine gitmek isteyen vatandaşların ve turistlerin ilk sorusu oraya nasıl giderim oluyor.

Soğanlı Vadisi Nerede?

Kayseri’ye 80 km uzaklıkta olan Soğanlı Vadisi, Yeşilhisar’da yer alan peri bacalarına benzeyen doğal oluşumlar neticesinde meydana gelen bir yerleşim yeridir. İçerisinde Roma zamanından kalma kiliseler ve mezarlık olarak kullanılan yapı taşları mevcuttur. Bizans zamanında ise yerleşim yeri olarak kullanmıştır.

Soğanlı Vadisi İçerisinde Bulunan Kiliseler Nelerdir?

Kurbanlarını Oyuncak Bebekle Öldüren Seri Katil! Kurbanlarını Oyuncak Bebekle Öldüren Seri Katil!

Soğanlı Vadisi’nde Roma döneminden kalma 5 tane kilise kullanılmıştır;

Kubbeli Kilise :

14. asırda son şeklini almıştır. Diğerlerinden farkı, kayaların dışı da boyanarak ve işlenerek muntazam kubbeli bir kilise haline sokulmuş olmasıdır. Kubbenin dışı da boyanarak tezyin edilmiştir. Bu boyalar yüzyıllardır kaybolmadan, silinmeden bugüne kadar gelmiştir. Kilise iki katlı olup, iç kısımları diğer kiliselerde olduğu gibi fresklerle doludur.

Kubbeli Kilise

Karabaş Kilisesi:

6. yy' da inşa edilmiştir. Kilise Roma döneminin karakteristik özelliklerini taşır. Kilise ve duvarları 11. ve 13. yüzyıllarda tekrar inşa edilmiştir. İlk olarak basit çizgiler ve motiflerle süslenmiştir. Freksler 11. yüzyılda toprak boya ile yapılmıştır. Yağlı boyanın keşfinden sonra toprak boyalar yerine yağlı boyalar kullanılmıştır. Bu kilise Soğanlı'nın sanat değeri bakımından en büyük ve en güzel kilisesidir. Kilise dört kısımdan oluşur. Peygamber İsa'nın doğumu, vaftizi, havlu ile kurulanması, dini mücadeleleri, çarmıha gerilişi ve Saint Jean'in canavarı boğuşu gibi kompozisyonlar, 12 havarinin ve diğer azizlerin resimleri, Bizans ve Türk (Selçuklu) motifleri kilisenin iç duvarlarını süslemektedir.

 Karabaş Ki̇li̇sesi̇

Tahtalı Kilise:

Beşinci veya altıncı yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Daha sonraki yüzyıllarda İsa'nın vaftizi, havariler, azizler, koruyucu melekler, at üstünde bulunan Saint Jean'in canavarı öldürüşü gibi tasvirler, kompozisyonlar, portreler, Bizans ve Selçuklu motifleriyle süslenmiştir.

Tahtali

Saklı Kilise:

El Nazar Kilisesi’nin yakınlarında olan Saklı Kilise’nin girişi toprak kayması yüzünden yıllarca önce kapanmış, 1957 yılında bir rastlantı sonucu keşfedildiğinden bu adı almıştır. Mezopotamya kilise mimari geleneğine benzeyen Saklı Kilise, enlemesine dikdörtgen planlı, ana mekan iki sütun ve üç kemerle ikiye ayrılmıştır.

Saklı Kilise

Yılanlı Kilise:

Yılanlı kilisesi, birçok kiliseye göre iç kısmı daha canlı ve kilise içerisinde çok farklı tasfirler çizilmiş bir kilise olarak dikkat çekmektedir. Yılanlı kilisesi 14. yüzyılında iç kısmının tarfie edildiği düşünülmektedir. Kilisenin tepesinde Hz. İsanın tasfiri büyük bir şekilde çizilmiştir.

Yılanlı Kilise

Yerel halk ve turistler Soğanlı Vadisi’nin tarihi yapılarını ve doğal güzelliklerini görmek için Yeşilhisar ilçesine akın ediyor.  Yeşilhisar ilçesine giden Vali Gökmen Çiçek Soğanlı Vadisi Kayseri’nin incisi olduğunu turistlerin buraya gelerek burada tarihi güzelliklerini gezdiklerini, uçan balonlarla da doğal güzelliklerini izlediğini söyledi.

Kaynak: Feyza Sayar