7 Ekim’de DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit'in Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki grup toplantısında yaptığı konuşma sırasında salonda "Biji Serok Apo"(Yaşasın lider Apo) sloganları atıldı. O anlar Meclis tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçti.
Mecliste Kürdistan ifadesi dikkat çekti
DEM Parti Grup Toplantısı'nda konuşan Koçyiğit konuşmasında "Umudu kuşanan, özgürlüğe yürüyen Diyarbakır'dan, kadim şehirden, Kürdistan'ın dört bir yanından özgürlük için, eşitlik için, demokrasi için, Öcalan'ın özgürlüğü için yürüyen kadınlar hoş geldiniz" ifadelerine yer verdi.
Öcalan için yürüdüler
DEM Parti'nin Grup Toplantısı'na 1 Ekim'de Diyarbakır'dan Ankara'ya, "Umutla Özgürlüğe Yürüyoruz" yürüyüşünü düzenleyen kadınlar katıldı. Yürüyüşte terörist başı Abdullah Öcalan için umut hakkının derhal uygulanması ve Meclis'te kurulan komisyonun derhal İmralı'ya gitmesi ve Öcalan'la görüşmesi talep edilmişti.
MHP lideri Bahçeli’nin İmralı açıklaması
7 Ekim’de DEM Partisinin konuşması öncesi konuşma yapan Devlet Bahçeli: "Gerekirse komisyondan milletvekilleri İmralı'ya giderek yüz yüze görüşmelidir. Bunda çekinecek bir husus görmüyorum” demişti. Bahçeli’nin bu konuşması sonrası DEM Partisi’nde terörist elebaşını öven sloganlar atıldı ve Kürdistan kelimeleri rahatlıkla konuşuldu.
TBMM’de terör örgütü liderine slogan atmanın ve Kürdistan terimlerinin kullanılmasının Anayasa’daki yeri nedir?
“Öcalan’ın özgürlüğü için yürüyen kadınlar” ifadesi ne anlama gelir? Bu cümle, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması çağrısı olarak yorumlanır. Dolayısıyla içerik, sadece politik bir söylem değil, terör örgütü liderini meşrulaştırma ve suçu övme niteliği taşır. Bu nedenle:
TCK 215 (Suçu ve suçluyu övme),
TMK 7/2 (Terör örgütü propagandası yapma) hükümleri kapsamında suç teşkil edebilir.
Yargı emsalleri: Yargıtay 16. Ceza Dairesi birçok kararında “Öcalan’a özgürlük” veya “Biji Serok Apo” gibi sloganların terör propagandası sayılacağına hükmetmiştir.
TBMM Başkanlığı disiplin soruşturması başlatmalı!
Yargıtay 16. CD, 2018/3564 E., 2019/4839 K. sayılı kararında “Abdullah Öcalan’a özgürlük” pankartı taşımanın TMK 7/2 kapsamında propaganda suçu olduğunu belirtmiştir. Yine Anayasa Mahkemesi, “ifade özgürlüğü” kapsamına girmeyeceğini, çünkü bu tür sözlerin terör örgütü liderini övme anlamına geldiğini vurgulamıştır (AYM, 2016/22169 başvuru numarası).
TBMM bağlamında durum, Grup toplantıları TBMM binasında yapıldığı için, bu tür ifadeler dokunulmazlık kapsamında değerlendirilse bile: TBMM Başkanlığı, İçtüzük’ün 160. maddesi uyarınca disiplin soruşturması başlatabilir. Savcılık, eğer dokunulmazlık kaldırılırsa resen soruşturma açabilir.
Siyasi – Hukuki ayrım
Bu tür ifadeler zaman zaman “siyasi söylem” olarak savunulsa da, hukuken terör örgütü liderini övme veya serbest bırakılmasını isteme çağrıları ifade özgürlüğü sınırını aşar.




