Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Tokat'ta yaşanan depremlerini ele alarak Kayseri'ye etkisinin olup olmayacağıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, "18 Nisan 2024 tarihinde Yozgat ili, Kadışehri ilçesi, Elmalıçiftliği’nde saat 01:06 da 4,7 Mw büyüklüğünde ve yerin 5 km derinliğinde oluşan öncü deprem, aynı gün saat 18:11’de 5,6 Mw büyüklüğünde asıl deprem ile devam etmiş ve yaklaşık 150 civarında oluşan artçı depremler, birçok ilimizde korkuya sebep olmuştur." dedi.

Tokat'ta yaşanan depremin 5 km derinlikte olduğunu vurgulayan Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, "18 Nisan tarihinde saat 18:11’de olan depremin çözümünden odak derinliğinin 5 km olduğu anlaşılmaktadır. Odak noktasının yeryüzüne çok yakın olması depremin hissedilme oranını artırmaktadır. Odak derinliği yeryüzüne yakın olan depremler daha çok, yeryüzüne uzak olan depremler daha az hissedilirler" diye konuştu.

Tokat Depremi778

Tokat Depremi Kayseri’yi Etkiler mi?

Tokat depreminin Kayseri’yi etkileyip etkilemeyeceği konusuna açıklık getiren Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, "Her ortamda sıkça sorulan sorulardan birisi de, Tokat depreminin Kayseri’yi etkileyip etkilemeyeceği konusudur. Tokat ili Sulusaray ilçe merkezli gerçekleşen deprem 5,6 Mw büyüklüğündeydi. 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş’ta gerçekleşen deprem ise 7,6 Mw büyüklüğündeydi. Önce bu büyüklüklerin ne anlama geldiğini anlamaya çalışalım. 

7,6 Mw büyüklüğündeki bir deprem, 5,6 Mw büyüklüğündeki bir depremden 20 kat büyüktür ama 900 kat daha güçlüdür. Şunu ifade etmek istiyorum. 5,6 Mw büyüklüğünde 20 tane deprem olursa 7,6 Mw büyüklüğündeki depremin yapacağı etkiye eşit olur. Bu nedenle Kahramanmaraş Depremleri ile Tokat Depremini aynı kefeye koymak ve kıyas yapmak doğru olmaz."

Kayseri’de Kartal Kavşağı’na Alternatif Geliyor! Kayseri’de Kartal Kavşağı’na Alternatif Geliyor!

Kayseri'yi Etkilkeyen Faylar ile Bağlantısı Yok

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, "Kuzey Anadolu Fay Zonunun alt kolları olan ve 18 Nisan günü 5,6 Mw büyüklüğünde deprem oluşturan faylar, Niksar ve Almus ilçelerinden itibaren ayrılarak Çorum ilinin doğusunda ve Yozgat ilinin kuzey doğusunda sonlanmaktadır. Kayseri şehrini etkileyebilecek olan faylar ile herhangi bir bağlantısı ya da eklemi yoktur. Dolayısı ile Kayseri şehrinin etrafında yer alan Ecemiş, Tuzgölü, Yeşilhisar, İncesu, Erkilet, Sarıoğlan, Erciyes ve Deliler Fay zonlarını tetikleyerek deprem üretebilecek büyüklüğe sahip değildir" açıklamasında bulundu.

Dirençli Şehirler Oluşturmalıyız

Depremden korunmanın en önemli faktörün deprem öncesi alınacak önlemler diyen Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, "Her deprem sonrası sıkça gündeme gelen, daha büyük deprem olacak mı, en fazla kaç büyüklüğünde deprem olacak, fayların yıllık kayma hızı ne kadar, Yedisu Fayında deprem olursa biz ne kadar etkileniriz, Kayseri’de tahribat olur mu, Sivas yıkılır mı, İstanbul etkilenir mi gibi yüzlerce filozofi sorular ile muhatap oluyoruz.

Elbette bu tür sorular ile kendi eğitimlerimizi gerçekleştirelim ancak, dirençli şehir ve dirençli toplum oluşturmak adına yöneticilerimizden imar planlarının yenilenmesi için talepte bulunmak daha elzem olmalıdır. Yaşadığımız şehrin daha dirençli olması adına, yumuşak zeminleri, dere yataklarını, fay zonlarını imara açmaktan vazgeçmemiz gerektiğini bizi yönetenlerden talep etmeliyiz.  Deprem zararlarından kurtulmanın birinci temel şartı deprem öncesi yapılacak faaliyetlerdir. " diyerek açıklamasını tamamladı.

Muhabir: HABER MERKEZİ