Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yapılan açıklamada, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın operasyonel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının tedarik sürecine ilişkin bilgiler paylaşıldı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada “Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın harekât ihtiyacının karşılanması maksadıyla yeni üretim Eurofighter Typhoon uçağı, görev ekipmanları ve çeşitli mühimmatların tedariki kapsamında 27 Ekim 2025 tarihinde Birleşik Krallık Devleti ile sözleşme imzalanmıştır’’ ifadeleriyle sözleşme duyuruldu.

Türkiye Eurofighter Typhoon Anlaşmasına Imza Attı 20 Savaş Uçağının Maaliyeti Ne Olacak

Proje bedeli 5,4 milyar İngiliz sterlini
Ardından ‘’Tedarik kapsamında 20 adet yeni üretim Eurofighter Typhoon uçağı, bunlara ait ekipmanlar ve farklı tiplerde mühimmatlar yer almaktadır’’ ifadelerini kullanan Bakanlık, proje bedelinin yaklaşık 5,4 milyar İngiliz sterlini olduğunu aktardı.

Ayrıca, Katar ve Umman’dan alınması planlanan Eurofighter uçaklarıyla ilgili görüşmelerin de sürdüğü belirtildi.

İmzalanan anlaşma iş birliğini güçlendirdi
Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer’ın 27 Ekim’deki Türkiye ziyaretinde imzalanan anlaşma, Ankara-Londra hattında savunma sanayii iş birliğini güçlendirdi.

Onaylanan uçak sayısı 12’den 20’ye çıktı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törende, Britanya’dan Türkiye’ye 20 savaş uçağı satışının onaylandığı açıklandı.

İlk etapta Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’e atfen Katar ve Umman’dan da 12’şer uçak alınacağı ifade edilse de, MSB bu bilginin güncellendiğini ve görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

Türkiye Eurofighter Typhoon Anlaşmasına Imza Attı 20 Savaş Uçağının Maaliyeti Ne Olacak3

Düşen kargo uçağının kara kutusu bulundu
Düşen kargo uçağının kara kutusu bulundu
İçeriği Görüntüle

Toplam 10,7 milyar dolara denk geldi
Starmer, anlaşmanın toplam değerinin 8 milyar sterline, yani yaklaşık 10,7 milyar ABD dolarına denk geldiğini açıkladı. Reuters’a konuşan kaynaklara göre bu pakette MBDA tarafından üretilen havadan havaya “Meteor” füzeleri ve Brimstone havadan karaya füze sistemleri de yer alıyor.

Uçağın üretiminin yüzde 37’si Birleşik Krallık’ta tamamlanıyor
Eurofighter Typhoon uçakları, Britanya, Almanya, İtalya ve İspanya’nın ortak üretimiyle geliştiriliyor. Her bir uçağın üretiminin yaklaşık yüzde 37’si Birleşik Krallık’ta tamamlanıyor ve son montaj işlemleri BAE Systems’in Warton ve Samlesbury tesislerinde gerçekleştiriliyor.

2017’den bu yana ilk sipariş alındı
İngiliz hükûmeti, Türkiye ile yapılan bu anlaşmanın ülke içi istihdamda önemli katkı sağlayacağını belirtti. Anlaşma kapsamında BAE’nin iki tesisinde yaklaşık 6 bin, Bristol’daki Rolls-Royce merkezinde 1100 ve İskoçya’da 800 kişinin istihdam edileceği, uzun vadede ise 20 bin kişinin iş güvencesinin sağlanacağı bildirildi.

Bu anlaşma, aynı zamanda 2017 yılından bu yana İngiltere’nin verdiği ilk Eurofighter Typhoon siparişi olarak kayıtlara geçti.

Kaynak: Haber Merkezi