Kayseri Haber - Havaların ısınmasıyla birlikte su tüketiminin önemi bir kez daha gündeme geldi. Ancak uzmanlara göre Türkiye'de su tüketimi ciddi şekilde azalmış durumda. Özellikle yaz aylarında artan sıvı kaybı, birçok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor. Üroloji Uzmanı Dr. Emin Öztürk, yetersiz su tüketiminin başta böbrek ve mesane hastalıkları olmak üzere birçok rahatsızlığı tetiklediğini vurguladı.
Yaz geldi, suya olan ihtiyaç arttı
Sıcak yaz günleri, vücutta terleme yoluyla ciddi sıvı kayıplarına neden oluyor. Uzmanlar, bu dönemde su tüketiminin artırılmasının bir tercih değil, zorunluluk olduğunun altını çiziyor. Ancak yapılan değerlendirmelere göre, Türkiye'de bireylerin büyük çoğunluğu günlük su ihtiyacını karşılamaktan oldukça uzak.
Dr. Emin Öztürk’e göre, "İnsanlar çoğunlukla yarım litre ile bir litre arasında sıvı tüketerek yaşamaya çalışıyor. Bu miktar, idrar yollarının sağlıklı bir şekilde çalışmasına olanak sağlamıyor"
Yetersiz su tüketimi sağlığı tehdit ediyor
Yetersiz su tüketimi, özellikle yaz aylarında sık görülen sağlık sorunlarının başında gelen sistit, böbrek taşı, prostat problemleri ve mesane iltihaplanmalarına zemin hazırlıyor.
Dr. Öztürk, bu konuda şunları söylüyor:
“Hava sıcaklıklarının 30 derecenin üzerine çıktığı bugünlerde sıvı kaybı ciddi boyutlara ulaşıyor. Bu durum; tansiyon, şeker, kalp gibi sistemik hastalıkları etkileyebileceği gibi, ürolojik açıdan da risk taşıyor. Mesane iltihaplanmaları, böbrek taşı ve prostat problemleri yaz aylarında daha sık görülüyor.”
Günde en az 2-2,5 litre su tüketilmeli
Dr. Emin Öztürk, özellikle yaz aylarında bireylerin günlük en az 2 ila 2,5 litre su tüketmeleri gerektiğini ifade ediyor. Ancak bu miktar, kişinin yaşına, kilosuna, fiziksel aktivitesine ve ortam sıcaklığına göre değişkenlik gösterebiliyor.
“Bahçede çalışan, açık alanda terleyen bir kişi ile klimalı ofiste masa başında çalışan bir kişinin sıvı ihtiyacı aynı değildir. Terleme oranı ve aktivite düzeyi arttıkça su tüketimi de artırılmalı"
Su tüketimi ihmal edilirse neler olur?
Yetersiz su tüketimi şu sağlık sorunlarına yol açabiliyor:
Böbrek taşı oluşumu ve taş düşürmede zorluk
İdrar yolu enfeksiyonları (sistit)
Prostat büyümesi ve idrar zorlukları
Tansiyon dengesizlikleri
Şeker ve kalp hastalıklarında alevlenmeler
Dr. Öztürk, özellikle bayan hastalarda sistit vakalarının yaz aylarında arttığını belirtiyor. Bunun en temel sebebi ise yetersiz sıvı alımı. Ayrıca, taş boyutunun 5 mm’den küçük olduğu durumlarda bol su tüketiminin taş düşürmeye yardımcı olabileceği vurgulanıyor.
Öğle saatlerinde güneşten kaçının
Sıvı kaybını artıran bir diğer önemli etken de doğrudan güneş ışığına maruz kalmak. Dr. Öztürk, özellikle öğle saatlerinde dışarıda bulunan bireylerin, hem sıvı kaybı hem de tansiyon, şeker ve astım gibi kronik hastalıklarının tetiklenmesi açısından risk altında olduğunu söylüyor:
“Yaz aylarında sadece su içmek değil, güneşe maruz kalmamaya da dikkat edilmeli. Özellikle 11:00 ile 16:00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya özen gösterilmeli"
Uzmanlardan çağrı: Belirtiler varsa üroloji polikliniklerine başvurun
Dr. Emin Öztürk, şu uyarılarda bulunuyor:
“Sık idrara çıkma, yanma, idrarda zorlanma, ağrı gibi şikayetleri olan hastalarımız mutlaka üroloji polikliniklerine başvurmalı. Erken teşhis ve bol su tüketimi birçok rahatsızlığın önüne geçebilir"