Dr. Gamze Nur Müjdeci, her yıl 1.3 milyar ton gıdanın israf edildiğini belirterek şunları söyledi: " Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü raporuna göre dünyada her yıl 1.3 milyar ton gıda israf ediliyor, bu da insan tüketimi için üretilen toplam gıdanın üçte birini temsil etmektedir.

 Hasat sonrası  fabrikalarda üretim sırasında ortaya çıkan atıkların  israf olmadan katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülebileceğini söyleyen Müjdeci, “Bu atıklar hayvan yemi ya da kompost ürünler olarak kullanılsa da ilaç etken, gıda takviyesi etken maddesi ya da kozmetik ürün etken maddesi olarak kullanılması da mümkün.

Israfgorsel

Yeşil ekstraksiyon, fermantasyon teknolojisi yeni yatırım planlarımız arasında yer alıyor. Ülke olarak, bölge olarak ithal ikamesi ürünlerin atıklar kullanılarak üretme konusunda çalışmalarımızı başlattık" diye konuştu.

Döngüsel çevrenin aynı zamanda ekonomiye de katkı sağladığına dikkat çeken Müjdeci, " Döngüsel ekonomi modelleri, malzeme ve enerji döngülerinin kapatılmasına önem verilen, bir yandan doğaya saygı gösterirken, bir yandan da ürünlerin uzun vadeli sürdürülebilirliğini sağladığı için işletmeler için dönüştürücü bir yaklaşımı temsil ediyor. Döngüsel ekonomi, ürün ömrünü uzatmaya ve atığın değerini artırmaya odaklanarak, yalnızca çevrenin korunmasını teşvik etmekle kalmıyor, aynı zamanda ekonomik faydalar da sunuyor" dedi.

Editör: Ülkü Şimşek