İzmir’in Foça ilçesinde Jandarma Genel Komutanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası BORAN 7 Keskin Nişancı Yarışması nefes kesici etaplarla devam ediyor. Türkiye dâhil 21 ülkeden 96 nişancı, zorlu parkurlarda atış, gizlenme ve stratejik karar verme becerilerini sergiliyor.
21 ülke katıldı
6-13 Ekim 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilen yarışmada; Azerbaycan, İtalya, Katar, Pakistan, KKTC, Irak, İspanya, Ürdün ve daha birçok ülkeden elit askeri unsurlar yer alıyor.
Türkiye’den yarışmaya Jandarma, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri, Özel Kuvvetler ve Emniyet Genel Müdürlüğü gibi birimler katılıyor.
Yiğitler ‘Er Meydanına’ çıktı
Yarışmanın ikinci gününde "Er Meydanı" adı verilen etapta yarışmacılar iki gruba ayrıldı. İlk grup sabah saatlerinde “Algı ve Rehine Atışı” etabına çıktı. Bu etapta; 100 metrede 3 atış (90 saniye içinde), 150 metrede rehine senaryosuna göre 3 atış (30 saniyede) yapmaları istendi.
İkinci grup ise “Tabanca Atışı” etabında 8-15 metre mesafelerde 120 saniye içinde 10 atışla puan topladı. Öğleden sonra gruplar yer değiştirerek tüm etapları tamamladı.
Sonraki aşama gece şartları
Uluslararası BORAN VII Keskin Nişancı Yarışması’nda sonraki aşamalarında gece şartlarında yapılacak “Sızma, Gözetleme ve Gece Atışı” etapları büyük heyecan yaratıyor. 11 Ekim’de düzenlenecek “Büyük Kapışma” ise yarışmanın en zorlu senaryo atışı olacak.
Yerli savunma sanayii de sahnede
Etkinlik, sadece bir yarışma değil aynı zamanda savunma sanayi fuarına da dönüştü. ASELSAN, ROKETSAN, MKE, CANİK, KALEKALIP ve 43 yerli firma, geliştirdikleri ürünleri sergileme ve doğrudan kullanıcı geri bildirimi alma imkânı buldu.
“Bu sadece bir yarışma değil”
Foça Jandarma Komando Eğitim Komutanı Tümgeneral Uğur Ertekin, törende yaptığı konuşmada, Boran-7 Keskin Nişancı Atış Yarışması'nın sadece bir yarışma olmadığını, aynı zamanda dostluğun, tecrübe paylaşımının ve mesleki mükemmelliğin buluştuğu uluslararası bir etkinlik olduğunu söyledi.
Ertekin, farklı ülkelerden katılan keskin nişancı unsurlarının bilgi paylaşımında bulunarak dostluk ve kardeşlik duygularını pekiştirdiğini belirtti. Yarışmanın bu yıl 7'nci kez düzenlendiğini anımsatan Ertekin, şunları kaydetti:
"Boran-7 Uluslararası Keskin Nişancı Yarışması kısa zamanda ulusal bir yarışmanın ötesine geçmiştir. Dünyanın dört bir yanında çok sayıda dost müttefik ülkenin katılımıyla gerçekleştirilmeye başlanan yarışma küresel bir boyut kazanmıştır.
Boran-7 Uluslararası Keskin Nişancı Yarışmasına 20 dost ve müttefik ülkeden 36 unsur, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıkları ile Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünden toplam 48 keskin nişancı unsuru katılacaktır."