Trafik güvenliğini artırmaya yönelik önemli bir adım atıldı. AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan, Karayolları Trafik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Bu teklifle, Karayolları Trafik Kanunu'nda kapsamlı değişikliklere gidiliyor ve trafik kurallarına uymayanlara yönelik cezalar önemli ölçüde artırılıyor. Yeni düzenlemeler, trafikte seyir halindeyken yapılan birçok ihlale ciddi yaptırımlar getirerek caydırıcılığı artırmayı hedefliyor.
Belirli İhlallere Yönelik Yüksek Ceza Miktarları
Kanun teklifinde yer alan en dikkat çekici maddelerden biri, belirli trafik ihlallerine uygulanan para cezalarının rekor seviyelere yükseltilmesi. Buna göre, ilk ihlalde 5 bin lira olan kırmızı ışık cezası, tekrarı halinde 80 bin liraya kadar çıkacak. Seyir halinde cep telefonu kullananlara ise 5 bin lira ceza verilecek. Makas atan sürücülere 90 bin lira ceza yazılacak. Trafikteki tartışma sırasında aracından inenler ise 180 lira ceza ödeyecek. Bu cezalar, trafikteki tehlikeli ve düzensiz davranışları azaltmayı amaçlıyor.
Plaka ve Tescil Düzenlemeleri
Teklif, araçların tescil ve plaka bilgileriyle ilgili de önemli düzenlemeler getiriyor. Elektronik ortamda tescili mümkün olan araçlara satış tarihinden itibaren 3 iş günü içinde tescil edilme zorunluluğu getirilecek. Araç sahiplerinin vefat etmesi halinde mirasçılar, gerekli bilgi ve belgeleri sağlayarak vefat tarihinden itibaren 90 gün içerisinde ilgili tescil kuruluşuna müracaat etmek ve adlarına tescil belgesi almak zorunda olacak. Bu araçların süresi sonunda mirasçılar adına tescil edilmeden karayoluna çıkarıldığının tespiti halinde sürücüye 3 bin lira idari para cezası verilecek ve mirasçılar adına tescil ettirilinceye kadar araç trafikten menedilecek. Tescil belgesi ve tescil plakası alınmadan kara yollarına çıkaran sürücülere verilen idari para cezası 46 bin liraya yükseltilecek. Hurdaya çıkarılmış araçların kullanılması halinde de sürücülere 46 bin lira idari para cezası verilecek.
Plaka İhlallerine Yönelik Ağır Cezalar
Plaka kullanımıyla ilgili kurallara uymayan sürücülere yönelik cezalar da önemli ölçüde artırılıyor. Yönetmelikte belirtilen nitelik veya ölçülere aykırı plaka takan, öngörülen sayıda plaka takmayan sürücülere 4 bin lira idari para cezası verilecek. Bu araçlar plakaları uygun duruma getirilene kadar trafikten menedilecek. Tescil plakasının farklı okunmasına veya okunamamasına neden olacak şekilde plakasında değişiklik yapan sürücüler 140 bin lira idari para cezasına çarptırılacak, araç 30 gün süreyle trafikten menedilecek. Başka bir araca ait tescil plakasını veya geçici tescil plakasını, plaka basım işlemini gerçekleştiren kuruluş tarafından verilmemiş plakayı, tescil kaydı bulunmayan plakayı veya sahte plakayı takan veya kullananlara 140 bin lira idari para cezası uygulanarak sürücü belgeleri 30 gün süreyle geri alınacak ve araç 30 gün süre ile trafikten menedilebilecek.
Ticari Araç Donanımları ve Teknik Değişiklikler
Ticari araçlarda bulunması zorunlu olan takograf, taksimetre ve hız sınırlayıcı gibi donanımlara yönelik de önemli düzenlemeler getiriliyor. Bu cihazlara müdahale ederek yanlış veri üretecek duruma getirmek veya bu durumdaki cihazları kullanmak yasaklanacak. Takograf bulundurulması zorunlu olan araçların sürücülerinin takograf sürücü kartı kullanmaması veya kendisine ait bozuk veya geçersiz bir takograf sürücü kartını veya başka bir sürücüye ait takograf sürücü kartını takograf cihazına takarak araç kullanması yasak olacak. Takograf bulundurmayan ve kullanmayanlara da 75'er bin lira idari para cezası verilecek. Ayrıca, araç üzerinde ilgili mevzuata aykırı şekilde değişiklik yapılması yasak olacak. Mevzuata aykırı şekilde değişiklik yapılması halinde işletene 5 bin lira idari para cezası uygulanacak ve araç mevzuata uygun duruma getirilinceye kadar trafikten menedilecek. Çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak değişiklik durumunda sürücüye ayrıca 16 bin lira idari para cezası uygulanacak ve araç 30 gün süreyle trafikten menedilecek.