Melikgazi Belediyesi Aralık ayı Meclis toplantısında alınan bir karar kafalarda soru işaretleri doğurdu. Belediye, 11 yıl önce kurulan Kooperatife, binalarının ruhsatsız olduğu gerekçesiyle 10 Milyon lira para cezası kesti. 2003 yılında kurulan ve girdiği mali kriz nedeniyle 2013 yılında Kayyım’a devredilen Yıldırım Beyazıt Kent Konut Yapı Kooperatifine, ‘İmar cezası’ yani ruhsatsız olduğu gerekçesiyle 10 milyon lira ceza kesti, sonrasında bu cezayı 6 Milyon 425 Bin 723 liraya düşürdü. Kooperatif ise uzlaşı olarak arsa teklifinde bulundu. Bunca yıldır binaları ruhsatsızsa ve şimdiye dek ruhsatının olmamasına rağmen yüzlerce konut yapıldığı halde neden buna göz yumulduğu ve neden aradan geçen bunca zaman sonra ceza niteliğinde borç çıkartıldığı merak ediliyor.
Belediye bu sorulara cevap vermeli
Bunca yıldır binaları ruhsatsızsa ve şimdiye dek ruhsatının olmamasına rağmen yüzlerce konut yapıldığı halde neden buna göz yumulduğu?
Mağdur olan vatandaş ruhsatsız yapıda otururken, ruhsatlı binalarda oturanlara karşı bu durum bir haksızlık değil midir?
Hükümetin bu tür konularda çıkarmış olduğu yasaya muhalefet ederek kesilecek cezanın iptal edilmesi ya da cezada indirime gidilmesi, buradan gelecek paranın kamu yararına kullanılmasına engel değil midir?
Bundan sonra yapıların ruhsatlı/ruhsatsız olduğunun bir önemi oluşmuş mudur?
Zira birçok kişi, kurum, kuruluş, zorlu bir süreç olan ruhsat alma sürecini harfiyen yerine getirmekte iken, Belediye’ye ve devlete karşı mali sorumluklarını yapmakta iken yıllarca bu sorumluluklarını yapmayan kooperatifin bunları uygulamış muamelesi yapmak hak mıdır?
Komisyonun almış olduğu karar
Komisyonun aldığı kararda, “Kooperatifin Yıldırım Beyazıt mahallesinde gecekondulardan oluşan bölgede modern binalar kurmak üzere 2003 yılında kurulduğu, bugüne kadar 31 blokta 1002 adet konutu hak sahiplerine teslim ettiği, ilerleyen zamanlarda 16 blokta 476 adet konutu inşa ettirip hak sahiplerine teslim etmeyi planladığı, imalatları yapılacak olan bloklar için bölgede 105 tane gecekondu yıkılmış olduğu ve buradaki hak sahiplerinin yıllık kira bedellerinin ödenmekte olduğu, ayrıca kooperatifin ortaklıktan ayrılan üyelerin alacak bakiyelerinin günü geldikçe duruma göre kısman ödenmekte olduğu, kooperatif gelirinin sadece aidata bağlı bulunduğu bloklarının bir kısmının ruhsat işlemlerinin sonuçlandırılamadığından dolayı kat irtifak tapuları çıkarılmamış ve hak sahiplerine verilmediğinden dolayı toplu para tahsil edilememiş, bu nedenden dolayı planlanan işler yapılamamış, Kooperatif 2013 yılında mali krize girmiş ve Kayseri 2. Asliye Ticaret mahkemesine iflas erteleme talebinde bulunulmuş ve 03.10.2013 tarih, 2013/228 esas sayılı karar ile talep kabul edilerek denetçi kayyım atanmış ve kooperatif faaliyetleri denetçi kayyım kontrolünde devam etmektedir.
Kooperatifin belediyemizce verilen imar cezası haricinde normal faaliyetleri ile yaklaşık 10 Milyon lira borcunun olduğu belirtilmiş.
Kooperatif 2011 yılında değişen imar yönetmeliği değişikliği nedeniyle ruhsatlandırma işlemlerinde sıkıntılar yaşamış ve yeni mevzuat gereği büyük miktarlarda imar cezasına maruz kalmış, düzenlenen bu idari para cezaları için çok sayıda iptal davaları açmış ve davaların şu anda değişik aşamalarda olduğu görülmüştür.
Kooperatif belediyemize imar cezaları haricindeki emlak vergisi borcu için 6 taksit ödemeli olarak yapılandırma işlemi gerçekleştirmiş.
Kooperatif 6 Milyon 425 Bin 723 lira borcuna karşılık 3288 ada 91 nolu parselde kayıtlı 379 metrekare hisse payını ve 3231 ada 419 nolu parselde kayıtlı 141 metrekare hisse payı olmak üzere toplamda 520 metrekare hisselerini belediyemize devir etmeyi istemektedir” denildi.