Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kayseri'de 38. İş Sağlığı ve Güvenlik Haftası dolayısıyla açılan İş'te Güvenli Gelecek-İş Sağlığı ve Güvenliği Fuarı'nın açılışına katıldı. Kayseri'de iş sağlığı ve güvenliği konusunda açıklamalarda bulunan Vedat Işıkhan, "İş sağlığı ve güvenliği kültürü; toplumun tamamına yaygınlaştırılması gereken, sosyal hayatta en temel ihtiyaçlarımıza karşı gösterdiğimiz ihtimam kadar üzerinde durmamız ve refleks haline getirmemiz gereken bir konudur" dedi.

Düzenlenen fuar açılışına Bakan Işıkhan ile birlikte Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri milletvekilleri Şaban Çopuroğlu, Murat Cahid Cıngı, Sayın Bayar Özsoy, Dursun Ataş, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, AK Parti Kayseri İl Başkanı Hüseyin Okandan, protokol üyeleri, vatandaşlar ve çocuklar katıldı.

Bakan Işıkhan Kayseri'den Temel Hedeflerini Açıkladı! (6)

'Milletimizin istikbalini her daim aşkla, şevkle ve azimle inşa etmeye devam ediyoruz'

Son 23 yılda her alanda ülkeyi geliştirdiklerini söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, "Bu yıl 38'incisini düzenlediğimiz 'İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası' etkinlikleri kapsamında, Anadolu'muzun göz bebeği, tarihi İpek Yolu'nun kadim şehirlerinden birisi olan Kayseri'de; üniversitelerden sendikalara, meslek odalarından sivil toplum kuruluşlarımıza kadar pek çok paydaşımızla bir arada olmaktan ve sizleri burada ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bundan asırlar önce, ahilerin piri, Ahi Evran'a kucak açmış Kayseri, geçmişten günümüze; ticaretin, ekonominin merkez üssü olmuş, bin yıllık devletimizin üretim ve kalkınmasına büyük katkılar sağlamıştır. Türkiye Yüzyılı'na emin adımlarla yürüyen kadrolar olarak, hangi işin başında olursak olalım, ülkemizin ve milletimizin istikbalini her daim aşkla, şevkle ve azimle inşa etmeye devam ediyoruz" diye konuştu.

Bakan Işıkhan Kayseri'den Temel Hedeflerini Açıkladı! (5)

"Çalışmalar sonucunda, yıllar içerisinde iş kazası ölüm oranının ciddi oranda azaldığını görüyoruz"

Bakan Işıkhan, dünyada her yıl 3 milyon kişinin iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı hayatını kaybettiğini söyleyerek, "Hiç kuşkusuz, çalışma hayatının kırmızı çizgilerinden birisi olarak gördüğümüz 'İş Sağlığı ve Güvenliği' bu koşulların başında yer alıyor. Bugün gerek ülkemizde gerekse dünyada iş kazaları hala ciddi bir sorun alanı olarak kritik önemini korumaya devam ediyor. ILO'ya göre, maalesef her yıl dünyada yaklaşık 3 milyon kişi iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin çoğu, işle ilgili hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sağlamaya yönelik küresel çabaları artırmak amacıyla ILO, 2024-2030 yılları için yeni 'Küresel İş Sağlığı ve Güvenliği Stratejisini' kabul etmiştir. Ülkemiz tarafında da kabul edilen bu strateji, üye ülkeler, ilk olarak; Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği çerçevelerini iyileştirmeyi, ikincil olarak; ulusal ve küresel düzeyde iş sağlığı ve güvenliği alanında koordinasyon, ortaklıklar ve yatırımların güçlendirilmesini ve son olarak; bu çerçevenin belirli tehlikelere, risklere, sektörlere ve mesleklere göre uyarlanması ve çalışma koşullarının çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlığını nasıl etkileyebileceğinin dikkate alınmasını önermektedir" ifadelerini kullandı.

Bakan Işıkhan Kayseri'den Temel Hedeflerini Açıkladı! (4)

Riskleri minimum seviyeye indirmek için tereddüt etmeden adım attıklarını söyleyen Bakan Işıkhan, "Bakanlık olarak, elbette, hangi önlemi alırsak alalım yine de tehlike arz eden meslek gruplarının mevcudiyetini de göz önünde bulundurarak, riskleri minimum seviyeye indirecek her türlü adımı tereddüt etmeden atıyoruz. Tek bir çalışanımızın dahi mesleği sebebiyle hayatını kaybetmediği sağlıklı ve güvenli bir çalışma hayatı temel hedefimizdir. Önceliğimiz işin geleceğinden önce işçimizin, çalışanımızın geleceğidir. Yani onların can güvenliği ve sağlığıdır. Bu hususta yasal altyapıdan farkındalık kampanyalarına kadar her türlü uygulamayı hayata geçirmiş durumdayız" diye konuştu.

Bakan Işıkhan Kayseri'den Temel Hedeflerini Açıkladı! (7)

Bakan Işıkhan, "İşletmelerimize sağladığımız teşvik ve destekler başta olmak üzere, Bakanlığımızca yapılan tüm bu çalışmalar sonucunda, yıllar içerisinde iş kazası ölüm oranının ciddi oranda azaldığını görüyoruz. Oranları daha da düşürmek için projeler geliştirmeye, rehberler, eğitim dokümanları, bilgilendirici kaynaklar yayınlanmaya, paydaşlarımızla buluşmaya ve sahaya yönelik denetim ve rehberlik faaliyetleri yürütmeye devam ediyoruz. Biliyorsunuz Şubat ayında 'İş'te Güvenli Gelecek Buluşmaları' adıyla bir seminer dizisi başlattık. İlkini; işçi ve memur sendikaları, işveren temsilcileri, esnaf ve sanatkârlar konfederasyonu ile kamu kurumlarının katılımı ile Ankara'da gerçekleştirmiştik. İnşallah önümüzdeki süreçte bu seminerleri 5 ilimizde daha yapmayı planlıyoruz" dedi.

Bakan Işıkhan Kayseri'den Temel Hedeflerini Açıkladı! (2)

Kayseri’ye 2500 kişilik dev istihdam müjdesi: AK Partili Çopuroğlu açıkladı! Kayseri’ye 2500 kişilik dev istihdam müjdesi: AK Partili Çopuroğlu açıkladı!

Sağlık güvenlik birimlerini tek tek açıkladı

Bakan Işıkhan, "Bu yönüyle, iş sağlığı ve güvenliği alanında da dikkatle izlenmesi gereken illerimizin başında gelmektedir. Bu sebeple, iş yerlerinde güvenli çalışma ortamlarının sağlanması ve çalışanlara düzenli İSG hizmetinin verilmesi büyük bir önem taşımaktadır. Şu an Kayseri'de 46 ortak sağlık güvenlik birimi, 3 iş hijyeni laboratuvarı, bin 720 İSG profesyoneli, 232 periyodik kontrol yetkilisi ve bin 157 işveren/işveren vekili eğitimi alan kişi bulunmaktadır. İSG profesyonel ihtiyacı ve mevcut profesyonel sayısına bakıldığında, ildeki iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi sayılarının, ihtiyacın yüzde 100'ünden fazlasını karşılayacak düzeyde olduğu görülmektedir. Bu durum, Kayseri'nin iş sağlığı ve güvenliği alanındaki güçlü altyapısını da ortaya koymaktadır. Ancak unutmamalıyız ki iş sağlığı ve güvenliği bir kültür meselesidir. Her fırsatta ifade ettiğimiz gibi, iş sağlığı ve güvenliği kültürü; toplumun tamamına yaygınlaştırılması gereken, sosyal hayatta en temel ihtiyaçlarımıza karşı gösterdiğimiz ihtimam kadar üzerinde durmamız ve refleks haline getirmemiz gereken bir konudur. Bu konunun tek başına yaptırımlarla ya da teknik altyapılarla çözülemeyeceğini, kolektif bir çaba ve toplumsal bir şuur gerektirdiğini çok iyi bilmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından yapılan kurdele kesimi ile İş'te Güvenli Gelecek - İş Sağlığı ve Güvenliği Fuarı açıldı.

Kaynak: İHA