8. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri sonucunda memur ve memur emeklilerinin 2026-2027 dönemine ilişkin maaş zamları konusunda uzlaşma sağlanamayınca süreç Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na taşındı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, oransal zam dışında birçok alanda önemli kazanımlar elde ettiklerini vurguladı.

Türkiye’de çalışma süresi yasal sınırı aştı! En çok mesai yapan ikinci ülkeyiz
Türkiye’de çalışma süresi yasal sınırı aştı! En çok mesai yapan ikinci ülkeyiz
İçeriği Görüntüle

Zam oranında anlaşma sağlanamadı

2026 ve 2027 yıllarına ait memur maaşları ve emekli aylıkları için yapılan 8. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri, zam oranları konusunda taraflar arasında uzlaşma sağlanamadan sona erdi. Süreç, toplu sözleşme gereği Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na devredildi. Kurulun alacağı karar, tüm taraflar için bağlayıcı olacak.

'Hakem kurulu kararı hepimizi bağlar'

Sürece ilişkin değerlendirmede bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, şu ifadeleri kullandı:

“Hakem kurulumuzun verdiği karara hepimiz saygı göstereceğiz. Ancak genel toplu sözleşmeye ilişkin bu oransal zam dışındaki kısımlarda da, özellikle ifade etmek istiyorum, çok büyük başarılara imza attık.”

11 hizmet kolunda önemli kazanımlar

Bakan Işıkhan, memur sendikaları ile yürütülen görüşmelerde 11 hizmet kolunun tamamında önemli mali, özlük ve sosyal haklarda kazanımlar elde edildiğini belirtti. Geçtiğimiz 7. dönem toplu sözleşmede 341 maddede uzlaşma sağlanmışken, bu dönem bu sayının aşıldığı ve çok daha geniş bir çerçevede uzlaşmaya varıldığı kaydedildi.

Hangi alanlarda iyileştirme yapıldı?

Bakan Işıkhan, kazanımların detaylarını şu şekilde özetledi:

Genel İdari Hizmetler Sınıfı: Şefin altındaki tüm personel ve yardımcı hizmetler sınıfı için iyileştirme.

Yöneticiler: Müdür ve müdür yardımcılarına yönelik düzenlemeler.

Avukatlar: Ek ödeme oranlarında artış.

Teknik Personel: Şef, mühendis, mimar, tekniker ve teknisyenler için ek tazminatlar ve ödemelerde artış.

Bilimsel Personel: Jeolog, kimyager ve fizikçilere yönelik ek ödemelerde iyileştirme.

Sağlık ve Eğitim Alanı: Veteriner hekimler ve öğretmenler için çeşitli ödeneklerde artış.

Akademisyenler: Eğitim-öğretim ödeneğinde önemli artışlar.

'Tüm maddeleri tek tek paylaşacağız'

Görüşmelerin ardından kamuoyuyla daha detaylı bilgilerin paylaşılacağını belirten Işıkhan:

“Bu dönemde uzlaşma sağlanan maddelerden öne çıkanları sizlerle paylaştım. Daha ayrıntılı bir şekilde ilerleyen zamanda memurlarımızın haklarında sağlanan ilerlemeleri tek tek kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

Kaynak: Haber merkezi