Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kızılcahamam’da düzenlenen “2024 YLSY Bursiyerleri Vizyon ve Farkındalık Eğitim Programı”nda konuştu. Tekin, bursiyerlere seslenerek, Türkiye’nin bilimsel gelişimi için önemli bir sorumluluk taşıdıklarını vurguladı.

Bakan Tekin’den YLSY bursiyerlerine mesaj: “Türkiye’nin size ihtiyacı var”
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024 YLSY Burs Programı kapsamında yurt dışında lisansüstü öğrenim görecek öğrenciler için Kızılcahamam’da düzenlenen “Vizyon ve Farkındalık Eğitim Programı”na katıldı.

Programın açılışında konuşan Bakan Tekin, Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY) bursunun Türkiye için stratejik önem taşıdığını vurguladı. Tekin, “Bu program sayesinde ülkemiz hem maddi kalkınma hem de entelektüel birikim açısından büyük kazanç sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

Bakan Tekin, 2024 Ylsy Bursiyerlerine Seslendi Türkiye’nin Size Ihtiyacı Var (2)

“Temel mantığında revizyonlar yaptık”
Bakan Tekin, geçmişte burs sürecinde yaşanan adaletsizlikleri hatırlatarak, 2013 yılında yapılan düzenlemelerle programın yeniden yapılandırıldığını söyledi.

Sanayi Bakanı Kacır: Dünyada satılan her 3 İHA’nın 2’sini Türk firmaları üretiyor
Sanayi Bakanı Kacır: Dünyada satılan her 3 İHA’nın 2’sini Türk firmaları üretiyor
İçeriği Görüntüle

Tekin, “FETÖ’nün burs sürecini kendi çıkarına kullanmasının önüne geçtik. Ayrıca Türkiye’nin köklü üniversitelerini de bu burslara dâhil ettik. Böylece hem vesayetten kurtulduk hem de elitist yapıyı kırdık.” dedi.

Tekin ayrıca, yurt dışında geçirilen yılların memuriyet süresine dâhil edilmemesi, istifa zorunluluğu ve sağlık nedenleriyle öğrenimini tamamlayamayan bursiyerlerin mağduriyetleri gibi sorunların da çözüldüğünü belirtti.

Bakan Tekin, 2024 Ylsy Bursiyerlerine Seslendi Türkiye’nin Size Ihtiyacı Var (1)

“Ülke ve bölge çalışmaları”yla yeni dönem
Tekin, 2014 yılında “Ülke ve Bölge Çalışmaları” başlığının burs kapsamına eklendiğini hatırlatarak, bu modelle Türkiye’nin dış ilişkilerinde akademik destek oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Bakan Tekin, “Her üniversitenin bölgesel uzmanlık merkezi olmasını planladık. Örneğin Rize’de Kafkasya, Trakya’da Balkanlar, Eskişehir’de Orta Asya çalışmaları gibi...” ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar 22 binden fazla öğrencinin YLSY bursundan yararlandığını, hâlihazırda 45 ülkede 121 üniversite ve 42 kamu kurumu adına 2 bin 785 bursiyerin eğitimine devam ettiğini açıkladı.

“Türkiye’nin bilimsel birikimine katkı sağlayın”
Bakan Tekin, öğrencilere seslenerek, “Yurt dışına gidip Türkiye’de zaten araştırılan konuları değil, uluslararası ölçekte ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanları çalışın. Türkiye’nin sizin bilgi birikiminize, duruşunuza, emeğinize ihtiyacı var.” dedi.

Konuşmanın ardından YLSY bursuna ilişkin tanıtım videosu izletildi. Program, hatıra fotoğrafının çekimiyle sona erdi.

Kaynak: Haber Merkezi