Kayseri DEVA Partisi Kayseri İl Başkanı Muhammet Candan, Türkiye genelinde artan veri sızıntılarına dikkat çekerek, vatandaşların kişisel bilgilerinin kötü niyetli kişiler tarafından kullanılmasının ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.
“Veri güvenliği konusunda ciddi zafiyetler yaşanıyor”
Başkan Muhammet Candan, Cumhuriyet Halk Partisi belediyeleri üzerinden yürütülen veri güvenliği tartışmalarına değinerek, “Cumhuriyet Halk Partisi belediyelerin de veri güvenliğini sağlayamadığına ilişkin bir meseleyi konuşuyoruz’’ ifadeleriyle geçtiğimiz yıllara değindi.
26 Eylül 2024 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın yaptığı açıklamayı hatırlatan Candan, “Sayın Bakan o dönemde, pandemi sürecinde bazı bilgilerin belli yollarla elde edildiğini ve bunun önlenemediğini ifade etmişti’’ ifadelerini kullandı.
Ardından bu durumun, veri güvenliği konusunda ciddi açıkların bulunduğunu gösterdiğini dile getiren Candan, ‘’Altyapı Bakanımız özeleştiri yaptı evet ama vatandaşlarımız mağdur oldu’’ ifadelerini dile getirdi.

“Vatandaşlarımız tehdit ve şantajla mağdur ediliyor”
Candan, veri sızıntılarının sadece teknik bir mesele olmadığını, doğrudan vatandaşların güvenliğini ve özel hayatını etkilediğini belirterek “Geçtiğimiz günlerde bir müvekkilimiz, kişisel bilgileri ele geçirilen kişiler tarafından tehdit edilerek para istenmesiyle karşı karşıya kaldı’’ ifadeleriyle somut bir örnek paylaştı.
Ayrıca müvekkiline şantaj yapan kişilerin, eşinin, akrabalarının, adres ve kimlik bilgilerini bildiklerini söyleyerek tehditte bulunduğunu dile getiren İl Başkanı Muhammet Candan, ‘’Bu, birebir yaşanmış bir olay ve maalesef tek örnek değil’’ diyerek Türkiye’de buna benzer çok örnek olduğunu açıkladı.
“Ülke genelinde veri sızıntıları yangın gibi yayılıyor”
Muhammet Candan, Türkiye’de yüzlerce benzer olay yaşandığını ve vatandaşların mağduriyetinin her geçen gün arttığını ifade ederek şu sözleri kullandı:
“Veri açığından dolayı vatandaşlarımız ciddi mağduriyetler yaşıyor. Ülkemizde yalnızca bizim bilgimiz dahilinde yüzlerce benzer hadise mevcut. Bu nedenle veri güvenliği konusu artık bir milli güvenlik meselesi haline gelmiştir.”
“Önlem alınmazsa daha büyük krizler yaşanabilir”
Başkan Muhammet Candan, açıklamasının sonunda veri sızıntılarının önlenmesi için kapsamlı önlemler alınması gerektiğini vurgulayarak “Burada önemli olan, veri sızıntılarını önlemek ve gerekli yasal düzenlemeleri güçlendirmektir’’ ifadelerini dile getirdi.
Ayrıca ‘’Sayın Bakan’ın da kabul ettiği gibi ortada ciddi bir veri kaçağı sorunu var’’ ifadelerini kullanan Candan, bu durumun önüne geçmek için hem kamu kurumlarının hem de özel sektörün güçlü bir veri koruma altyapısı kurması gerektiğini belirterek konuşmasını sonlandırdı.




