Basın İlan Kurumu (BİK), yerel ve ulusal basının gelişimine yönelik yürüttüğü çalışmalarıyla dikkat çekmeye devam ediyor. Her fırsatta basın mensuplarının yanında yer alan BİK, düzenlediği toplantılarla sadece sektörel sorunları masaya yatırmakla kalmıyor aynı zamanda gazetecilerle birebir ilgilenerek yapıcı ve çözüm odaklı bir yaklaşım sergiliyor. Bu anlayışın bir getirisi olarak, BİK Adana ev sahipliğinde düzenlenen Gazete ve İnternet Haber Sitesi Temsilcileri Bölge Toplantısı da kurumun sahadaki güçlü iletişim modelinin bir örneğini oluşturdu.

Bik (2)

Basın İlan Kurumu’nun düzenli olarak gerçekleştirdiği Gazete ve İnternet Haber Sitesi Temsilcileri Bölge Toplantısı, Adana ev sahipliğinde yapıldı. Çukurova Kalkınma Ajansı’nda yapılan toplantıya Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Akçakoca ve Adana Bölge Müdürü Çetin Oranlı konuşma gerçekleştirdiler. Toplantıya, bölge illeri olan Kayseri, Hatay, Mersin, Niğde ve Osmaniye’den yoğun katılım gerçekleştirildi.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, toplantının açılış konuşmasını yaptı. Son üç sene içerisinde bölgeyi dördüncü kez ziyaret ettiklerine değinen Genel Müdür Erkılınç, Adana Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 66 gazete ve 19 internet haber sitesinin resmi reklam ve ilan yayınladığını belirtti.

Yayıncı kuruluşlara 100 milyonluk destek!
Basın İlan Kurumu’nun kaba bütçesine değinen Genel Müdür Cavit Erkılınç, 2025 yılının ilk üç ayında yaklaşık 90 milyon TL resmi ilan, 13.354.000 TL resmi reklam olmak üzere toplamda 102.680.000 TL tutarın bölgedeki yayıncı kuruluşlara aktarıldığını söyledi. Genel Müdür Erkılınç, kamu kaynaklarının daha da artması yönündeki temennilerini de iletti.

Bik (3)

İlan ve reklam adetlerinde düşüş!
Genel Müdür Erkılınç, günümüzde basılı ve internet yayıncılığı yapan gazetelerin ilan ve reklam alım adetlerinde düşüş yaşandığına da değindi. Kaybedilen resmi ilan ve reklamlarla ilgili çeşitli görüşmelerin sürdüğünü belirten Genel Müdür Erkılınç, verilen reklam mücadelesinin kazanılmasının yolunun sadece nitelikli yayın organlarıyla mümkün olabileceğini söyledi.

Özel haberlerin değeri!
Bölgedeki gazetelerin çoğunluğunun aynı haberleri aynı başlıklarla verdiğini söyleyen Genel Müdür, trafik çekmeye yönelik başlıkların da okuyucunun güvenini sarstığını belirtti.
Zorunlu okuyucu trafik sayısının yarıya düşmesiyle birlikte bazı gazetelerde yaşanan okuyucu düşüklüğüne de değinen Genel Müdür Cavit Erkılınç, yerel ve ulusal gazetelerin tamamına eşit şekilde özen gösterdiklerini ve adaletli bir şekilde gündemlerine alıp değerlendirdiklerini ifade etti.

Basın İlan Kurumu’ndan yeni adım!
Basın İlan Kurumu’nun düzenli olarak gerçekleştirdiği toplantılara katılamayan veya katılmakta güçlük çeken yayıncılar için elektronik ortamda oluşturulacak bir iletişim ağından da söz eden Genel Müdür Erkılınç, projenin 2025 Temmuz ayında hayata geçeceğini duyurdu. Genel Müdür, proje hayata geçtiğinde yayıncı kuruluşlara çağrıda bulunacaklarını ve onların görüş ile isteklerini alacaklarını da belirtti.

Toplantıda Kurumun Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Akçakoca, kendisine soru olarak yöneltilen internet üzerinden resmi yollardan tanıtım ve reklam yapmayan internet fenomenleri hakkında, “Türkiye’nin her yerinden yerel basından buna benzer şikâyetler alıyoruz. Anayasanın 26. ve 28. maddelerinde haber ve düşünce özgürlüğünün serbest olması esastır. Bu nedenle sosyal medyada neden gazetecilik yapıyorsun diye herhangi birisine karışma hakkımız yok.” şeklinde konuştu.

Bik (3)

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, kendisine iletilen yerel ve ulusal medya internet gazetelerinde gelişen okuyucu sayısı adaletsizliğinin aynı hukuki zeminde değerlendirilmesinden kaynaklandığı yönündeki sorulara karşı, “Basılı gazetelerde 36 ay olan bekleme süresi internet gazeteciliğinde 24 ay. Hatta geçtiğimiz günlerde bu bekleme süresini altı aya kadar indirdik. Bu sürece dayanarak internet gazeteciliğinden pay alamayan basılı gazeteler duruma isyan ediyor. İstihdam alanına gelecek olursak, konuyla ilgili kamu gazetesi çıkarmasına izin verilen kuruluşların istihdam sağlaması konusunda katı bir tutum sergiliyor.” ifadelerini kullandı.

İnternet gazeteciliğinde istihdamın önemine değinen Genel Müdür Cavit Erkılınç, internet gazeteciliğinde başarı sağlanmak isteniyorsa gerekli istihdamın da sağlanması gerektiğini vurguladı.

Kayseri’den yükselen ses!
Kayseri’de yerel olarak faaliyet gösteren bir gazetenin ortağı olan Rıfat Açıkgöz ise gazetecilikte ilan ve reklam almanın yolunun sağlam gazetecilik yapmaktan geçtiğini belirtti. Kayseri’nin bu konuda örnek olduğunu söyleyen Rıfat Açıkgöz, Türkiye’de faaliyet gösteren diğer yerel gazetelerin de kendi içlerinde güç birliğine varmaları gerektiğini ifade etti.

Bik (1)

Kayseri'de sel krizi: Başkanlar sessiz, vatandaş mağdur! Kayseri'de sel krizi: Başkanlar sessiz, vatandaş mağdur!

Yerel gazeteler arasında güç birliği olması halinde sorunların azalacağını belirten Açıkgöz, aynı zamanda gazetelere de yer verilmesi gerektiğini söyledi. Gazetecilik ve para kazanma amaçlarının farklı olduğunu vurgulayan Rıfat Açıkgöz, Basın İlan Kurumu’nun gerçekleşen toplantıda gazete sahiplerine olan ilgisini de göz önünde bulundurarak yorumlarda bulundu. Kayseri’de Basın İlan Kurumu’ndan ilan ve reklam alan üç gazete olduğunu da belirten Açıkgöz, Kayseri’nin gazetecilik alanındaki başarısının güç birliği yapmaktan kaynaklandığını söyledi.

Bunların yanı sıra, Genel Müdür Erkılınç, deprem bölgesine yönelik kolaylaştırıcı tedbirlerin kademeli olarak kaldırılmasına yönelik görüşleri de değerlendirmeye aldıklarını sözlerine ekledi.
Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Akçakoca ve Adana Bölge Müdürü Çetin Oranlı’nın da katıldığı toplantı, katılımcıların görüşlerinin alınması ve soruların cevaplandırılmasıyla sona erdi.

Kaynak: İlayda Fatma Venedik