Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik tüketiminde yeni dönemin detaylarını açıkladı. 31 Ekim 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan kurul kararına göre, yıllık elektrik tüketimi 4 bin kilovatsaatin (kWh) üzerinde olan mesken aboneleri, artık devlet desteğinden yararlanamayacak. Yeni düzenleme 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Yüksek tüketim yapanlar destek dışında kalacak
EPDK’nın 30 Ekim 2025 tarihli toplantısında alınan 13912 sayılı kararla, Son Kaynak Tedarik Tarifesinin uygulanma esasları yeniden belirlendi. Buna göre, mesken grubuna dahil kamu kurumları, apartmanlar, konut siteleri, kooperatifler ve bağımsız bölümler için yıllık tüketim limiti 4 bin kWh olarak belirlendi.

Bu sınırın üzerindeki elektrik kullanımları, “Son Kaynak Tedarik Tarifesi” kapsamında değerlendirilecek ve bu aboneler indirimli tarifeden veya devlet desteğinden yararlanamayacak. Ortalama elektrik fiyatları dikkate alındığında, aylık yaklaşık 984 TL’nin üzerinde fatura ödeyen kullanıcılar, yeni düzenleme sonrasında destek kapsamı dışında kalacak.

Amaç, enerji verimliliğini artırmak
Yetkililer, alınan kararın temel amacının enerji verimliliğini teşvik etmek olduğunu belirtiyor. EPDK kaynakları, yüksek elektrik tüketiminin çevresel ve ekonomik açıdan sürdürülebilir olmadığını, bu nedenle tasarrufu teşvik eden politikaların ön plana çıkarıldığını ifade ediyor.

Düzenleme aynı zamanda kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, konut kooperatifleri ile apartman ortak kullanım alanlarını da kapsıyor. Kalorifer dairesi, asansör, hidrofor, kapıcı dairesi gibi alanlar da 4 bin kWh sınırına dahil edilecek.

Yeni katsayılar belirlendi
EPDK kararına göre, 1 Ocak 2026’dan itibaren uygulanacak katsayılar da güncellendi. Mesken tüketici grubu için katsayı 1,05, diğer tüketici grupları için ise 1,0938 olarak belirlendi. Bu katsayılar, elektrik fiyatlarının belirlenmesinde doğrudan etkili olacak.

Karar Resmî Gazete’de yayımlandı
Karar, 31 Ekim 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı’nın yürütmesinden sorumlu olduğu karar, 1 Ocak 2026 itibarıyla uygulanmaya başlanacak.

Aynı sayıda yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tebliğinde ise Papara Elektronik Para A.Ş.’nin faaliyet izninin iptal edildiği duyuruldu.
 
             
             
             
                             
                             
                            




 
                     
             
             
             
             
         
         
         
         
         
         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    