CHP'nin 38. Olağan Kurultayı ve 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptali istemiyle açılan davada, Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin büyük salon talebi kabul edildi. Duruşma, yoğun katılım nedeniyle Dışkapı Adliyesi’ndeki Z-10 numaralı salona taşındı.
Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 38. Olağan Kurultayı’nın iptali istemiyle açılan davada önemli bir karar aldı. Mahkeme, davanın yoğun ilgi görmesi nedeniyle mevcut duruşma salonunun yetersiz kaldığını bildirerek, daha büyük bir salona geçilmesi talebinde bulundu.
Ankara Adalet Komisyonu Başkanlığı, mahkemenin bu talebini uygun buldu. Buna göre, 24 Ekim Cuma günü yapılacak duruşma Dışkapı Adliyesi’nde bulunan Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kullandığı “Z-10” numaralı büyük salonda gerçekleştirilecek.
Davanın geçmişi
CHP’nin 4-5 Kasım 2023’te düzenlediği 38. Olağan Kurultay’la ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından usulsüzlük iddiaları üzerine soruşturma başlatılmıştı. Eski Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve bazı delegeler, kurultayın iptali için ayrı ayrı davalar açmış, bu davalar 14 Şubat’ta Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde birleştirilmişti.
30 Haziran’daki duruşmada mahkeme, ceza yargılamasına konu olan görevsizlik kararına yapılan itirazın sonucunun beklenmesine karar vererek duruşmayı 8 Eylül’e ertelemişti. Ancak CHP avukatlarının, 4-9 Eylül tarihleri arasında partinin kuruluş haftası etkinlikleri bulunduğu gerekçesiyle yaptığı başvuru üzerine duruşma 15 Eylül’e alınmıştı.
İmamoğlu dosyası da davada
Mahkeme, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 12 sanığın yargılandığı Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi dosyasının ve CHP İstanbul İl Kongresi’nde menfaat temini iddialarına ilişkin Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi kararının dosyaya eklenmesine hükmetti.
Ayrıca 21 Eylül’de yapılacağı belirtilen olağanüstü kurultaya ilişkin tüm delege listelerinin, oy kullanan ve kullanmayan delegelerin isimlerinin dosyaya sunulmasına karar verildi.
Yoğun ilgi bekleniyor
CHP kurultay davası, hem partililer hem de kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor. Duruşmanın Dışkapı Adliyesi’ne taşınmasıyla birlikte, 24 Ekim Cuma günü yapılacak celsede yüksek katılım ve basın ilgisi bekleniyor.