Öziç, çocukların okula alışmasının genellikle 1-2 hafta sürebileceğini belirtti ve bu sürecin tamamlanmasının ardından çocukların okul ortamını daha güvenli bulmaya başlayacağını ifade etti. Ancak bu uyum süreci üç haftayı aşarsa, uzman desteği alınmasını önerdi.

Öziç, öğretmenlerle ilişkiler hakkında da ebeveynlere rehberlik etti. Çocukların öğretmenleriyle iyi bir bağ kurmalarına yardımcı olunması gerektiğini vurgulayan Öziç, “Öğretmeniyle iletişim kurmasını destekleyin ve öğretmeniyle tanışmasına yardımcı olun. Okula alışma süreci zaman alabilir; bu yüzden acele etmeyin. Çocuklar, sizin kaygılarınızı hissedebilir, bu nedenle endişelerinizi yönetmeye özen gösterin” dedi. Ayrıca, kaygı yaşayan çocuklar için sosyal çevreden veya uzmanlardan destek alınması gerektiğini belirtti.

Kayseri'de Geleceğin Bilişim Yıldızları Açıklandı! Kayseri'de Geleceğin Bilişim Yıldızları Açıklandı!

Ayrılık kaygısı çeken çocuklar içinse, sürecin daha uzun ve zorlu olabileceğini belirten Öziç, “Bu çocuklara zaman tanıyın ve onları kandırarak, aniden bırakmaktan kaçının. Audrey Penn’in 'Avucundaki Öpücük' gibi kitaplar bu tür çocuklar için faydalı olabilir. Kitaplar, belirsizliği azaltabilir ve duygu yönetimini kolaylaştırabilir. Çocuklarınızı başkalarıyla kıyaslamaktan kaçının, onların kendi hızlarına göre ilerlemelerine izin verin ve olumlu değişimleri hatırlatın” şeklinde konuştu.

Öziç, ailelere çocuklarına yalnız kaldıklarında uygulayabilecekleri bir egzersiz öğretmelerini önerdi. Bu egzersiz, "güvenli yer" yöntemi olarak biliniyor. Çocuklara kendilerini güvende ve huzurlu hissettikleri bir yerin resmini çizmeleri söylenebilir. Çocuklar, bu resmi çizerken sevdikleri nesneleri ve kişileri ekleyebilirler. Çizim tamamlandığında, çocuğa bu resmi nasıl hissettirdiği ve bu duyguları bedeninde nerede hissettiği sorulabilir. Ayrıca, olumlu duyguları pekiştirmek için “kelebek dokunuşları” gibi rahatlatıcı teknikler uygulanabilir.

Öziç, “Çocuklarınıza bu egzersizi kendilerini kötü hissettiklerinde kullanabileceklerini ve bu uygulamanın kendilerini rahatlatmalarına yardımcı olacağını anlatın. Bu egzersiz, sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de faydalı olabilir” dedi.

Kaynak: İha