Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, üretim maliyetlerinin nominal değerin üzerine çıkması nedeniyle 1 ve 5 kuruşluk madeni paraların basımını tamamen durdurdu. 2026'dan itibaren yalnızca 5 TL, 1 TL, 50 kuruş ve 10 kuruşluk madeni paraların basımı sürdürülecek

İki madeni paranın üretimi durdurdu
Kurum, 2026 yılı başı itibarıyla 1 ve 5 kuruşluk madeni paraların basımını tamamen durdururken, üretim politikasını daha çok 1 TL ve 5 TL üzerine yoğunlaştırdı. Daha önce 2024 yılında 25 kuruşun tedavülden fiilen çekilmesiyle dikkat çeken Darphane, yeni kararla birlikte en küçük iki madeni parayı da üretim listesinden çıkarmış oldu. 2026'dan itibaren yalnızca 5 TL, 1 TL, 50 kuruş ve 10 kuruş basımı sürdürülecek.

Ocak ayı üretim rakamları açıklandı
T24'te yer alan verilere göre, ocak ayında 50 kuruştan 2 milyon 70 bin adet, 10 kuruştan ise yalnızca 180 bin adet üretildi. Cumhuriyetin 100. yılı anısına basılan ve halen dolaşımda olan 5 TL'lik madeni paradan ise aynı ay içinde 10 milyon adet piyasaya sürüldü.

Altın yatırımcılarına büyük uyarı: Dev banka hedefini açıkladı!
Altın yatırımcılarına büyük uyarı: Dev banka hedefini açıkladı!
İçeriği Görüntüle

Madeni Para

Maliyetler değerini katladı
Darphane verileri, madeni paraların maliyetinin nominal değerlerini katladığını ortaya koyuyor. Buna göre 1 TL'nin üretim gideri 4 TL'yi aşarken, 50 kuruşun maliyetinin de yaklaşık 3 TL seviyesine çıktığı ifade ediliyor.

Kaynak: Haber Merkezi