Tartışma yaratacak yürüyüş, 18 Ekim Cumartesi günü saat 17.00’de Alipınar Köprüsü'nden başlayarak Ben û Sen Burcu’na kadar devam edecek.
DEM Parti tarafından yapılan resmi açıklamada, yürüyüşün Gençlik Meclisi ve gençlik örgütlerinin öncülüğünde gerçekleşeceği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talebiyle Gençlik Meclisimizin de içerisinde yer aldığı gençlik örgütleri tarafından Amed’de yürüyüş gerçekleştirilecektir.
18 Ekim Cumartesi saat 17:00’de Alipınar Köprüsü’nden Ben û Sen Burcu’na yapılacak yürüyüşe başta gençler olmak üzere tüm halkımızı bekliyoruz.
Barış ve Demokratik Toplum Süreci’nin baş aktörü olan Öcalan’ın özgür çalışma ve yaşam koşulları sağlanmalıdır.”
Kamuoyunda tepki çekti
Yürüyüş kararı, Cumhur İttifakı’nın “Terörsüz Türkiye” vizyonunun öne çıktığı bir dönemde alınmasıyla dikkat çekti. Özellikle son günlerde tartışmalara neden olan “Umut Hakkı” gündeminin ardından gelen bu çağrı, kamuoyunda büyük tepkilere yol açtı.
Abdullah Öcalan kimdir?
Abdullah Öcalan, PKK’nın kurucusu ve teröristbaşı olarak 50 binin üzerinde insanın ölümünden sorumlu tutuluyor. 1999 yılında Kenya’da düzenlenen özel bir operasyonla yakalanarak Türkiye’ye getirilen Öcalan, yargılandığı davada idam cezası aldı. Ancak daha sonra cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrildi ve halen İmralı Cezaevi’nde tutuluyor.
Güvenlik önlemleri artırılacak
Yürüyüşün yapılacağı bölgede geniş çaplı güvenlik önlemleri alınması bekleniyor. Emniyet birimlerinin, olası provokasyon ve yasa dışı eylemlere karşı hazırlık yaptığı öğrenildi.