Temmuz 2025 dönemi, milyonlarca emekli için hem maaş artışı hem de zam farkı ödemeleri açısından kritik bir sürece sahne oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı son 6 aylık enflasyon oranına göre belirlenen yüzde 16,82’lik zam oranı, emeklilerin gelirlerinde önemli bir artış sağladı. Ancak bu artışın ne zaman hesaplara yansıyacağı, özellikle SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındaki vatandaşlar için farklılık gösteriyor. Ödemeler, tahsis numaralarının son rakamına göre belirlenen takvime göre yapılacak. Bunun yanında, 14 bin 469 TL olan en düşük emekli maaşı için de yasal bir artış süreci başlatıldı. Tüm gözler şimdi TBMM'de görüşülecek düzenleme ve ardından yapılacak ödemelerde.
En düşük maaş 16 bin 881 liraya çıkıyor
AK Parti tarafından hazırlanan teklif kapsamında, en düşük emekli maaşının 14 bin 469 liradan 16 bin 881 liraya yükseltilmesi öngörülüyor. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen düzenlemenin Temmuz ayı ödeme dönemine yetişmesi planlanıyor. Teklifin Genel Kurul'dan geçip yasalaşması sonrası yeni tutar uygulanacak.
Zam farkı ağustosa kalmadan hesaplara geçecek
Emekli maaş farklarının yatırılması için yasanın Resmî Gazete'de yayımlanması beklenecek. Bu sürecin ardından SGK tarafından farkların hesaplanarak banka hesaplarına aktarılması planlanıyor. Yetkililer, fark ödemelerinin Temmuz sonu ya da Ağustos başında tamamlanacağını belirtiyor. Vatandaşların herhangi bir başvuru yapmasına gerek kalmadan farklar otomatik olarak hesaplara geçecek.
SSK ve Bağ-Kur için tarihler belli oldu
SGK, zamlı maaşların ve fark ödemelerinin tahsis numarasının son rakamına göre yatırılacağını açıkladı. SSK kapsamında olanlar için ödeme günleri şu şekilde belirlendi:
-
Son rakamı 9 olanlar: 17 Temmuz
-
Son rakamı 7 olanlar: 18 Temmuz
-
Son rakamı 5 olanlar: 19 Temmuz
-
Son rakamı 3 olanlar: 20 Temmuz
-
Son rakamı 1 olanlar: 21 Temmuz
-
Son rakamı 8 olanlar: 22 Temmuz
-
Son rakamı 6 olanlar: 23 Temmuz
-
Son rakamı 4 olanlar: 24 Temmuz
-
Son rakamı 2 olanlar: 25 Temmuz
-
Son rakamı 0 olanlar: 26 Temmuz
Bağ-Kur kapsamındakiler içinse ödeme tarihleri şöyle:
-
Son rakamı 9, 7, 5 olanlar: 25 Temmuz
-
Son rakamı 3, 1 olanlar: 26 Temmuz
-
Son rakamı 8, 6, 4 olanlar: 27 Temmuz
-
Son rakamı 2, 0 olanlar: 28 Temmuz
Emekli Sandığı ödemeleri farklı ilerleyecek
Emekli Sandığı (4C) kapsamında olan vatandaşlar, maaşlarını her ayın başında almaya devam edecek. Bu gruptaki zam farklarının, yasal düzenleme tamamlandıktan sonra birkaç gün içinde yatırılması bekleniyor. Bu farklar da SGK tarafından otomatik olarak hesaplanacak ve banka hesaplarına yansıtılacak.
Bankalarda kesinti olmayacak
SGK kaynaklarına göre, ödeme sırasında bankaların herhangi bir kesinti yapması beklenmiyor. Tüm işlemler otomatik şekilde gerçekleşecek. Vatandaşların yalnızca tahsis numaralarına uygun günü takip etmeleri yeterli olacak.