Kayseri’de afetlere hazırlık amacıyla 24 saat sürecek geniş çaplı bir tatbikat başlatıldı. Senaryo gereği deprem ve yangın sonrası ortaya çıkabilecek tüm durumlar uygulamalı olarak canlandırıldı. Millet Bahçesi’nde ilk aşamada arama-kurtarma ekipleri ve gelen tırların yerleşimi sağlandı.

Vali Çiçek: “İletişimde hata kabul edilemez”
Tatbikata katılan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, trafik, iletişim ve ulaşım konularında hızlı müdahalenin önemini vurguladı. Vali Çiçek, “1- Trafik, 2- İletişim, 3- Helikopter… Hiçbir noktada hata olmamalı.

Ankara’dan helikopter istendi, dar sokaklara ekipleri ulaştırmak için kullanılacak” dedi. İlgili ekipler de telsiz sistemlerinin güneş enerjisiyle çalıştığını ve yedek çözümlerin hazır olduğunu aktardı.

Deprem Tatbikatı (5)

Yangın, kaya düşmesi ve tahliye senaryoları
Senaryo kapsamında Boyteks fabrikasında yangın çıktı. Ekipler hızla bölgeye yönlendirilerek yangına müdahale etti. Bünyan’da kaya düşmesi sonucu köy yolunun kapanması üzerine kepçeler sevk edildi ve güvenli geçiş sağlandı. Organize Sanayi Bölgesi’nde çıkan bir diğer yangın da tatbikat kapsamında kontrol altına alındı.

Kayseri’de deprem tatbikatı başladı
Kayseri’de deprem tatbikatı başladı
İçeriği Görüntüle

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne operasyon: 13 kişi gözaltında
Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne operasyon: 13 kişi gözaltında
İçeriği Görüntüle

Enkaz altında kurtarma çalışmaları
Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde yıkılan bina tatbikatın en kritik noktalarından biri oldu. Arama-kurtarma ekipleri 60 kişinin enkaz altında kaldığı ihbarıyla harekete geçti.

Kocasinan Belediyesi itfaiye ekipleri de bölgeye sevk edildi. Vali Çiçek, ekiplerin her saat başı enkaz yerlerini kontrol etmesini istedi.

Deprem Tatbikatı (4)

Arıkovanı dolu kamyon devrildi, senaryosu da gerçekleşti
Tatbikatın dikkat çeken anlarından biri de deprem sırasında devrilen arı kovanı yüklü aracın, kaçmaya çalışan vatandaşları sokması oldu. Ekipler bu senaryoya da hızlıca müdahale etti.

Çadır kentler ve altyapı kontrolleri
Nevşehir’de herhangi bir yıkım yaşanmazken, Kayseri’de çadır kentler kurulmaya başlandı. Sağlık, güvenlik ve psikososyal destek ekipleri vatandaşlara hizmet verdi. Altyapıda ciddi sorun görülmezken, olası su borusu patlamaları için ekipler hazır bekletildi. Vali Gökmen Çiçek, musluk sularının içilmemesi konusunda uyarılarda bulundu.

Cezaevinde Tahliye Tatbikatı
İncesu Cezaevi’nde de tatbikat gereği enkaz oluştu. Hükümlülerden gelen itirazların ardından güvenli tahliye senaryosu uygulandı. Vali Çiçek, Talas Kaymakamı İlyas Memiş ile telefon bağlantısı kurarak gelişmeleri takip etti.

Deprem Tatbikatı (7)

24 saatlik afet tatbikatı kapsamında İlçelerde uygulanacak Senaryolar
Kayseri’de başlatılan 24 saatlik afet tatbikatı kapsamında merkez ve ilçelerde farklı senaryolar devam edecek. Kocasinan ilçesine bağlı Argıncık Mahallesi 194. Sokak, Seyrani Mahallesi, Kayabaşı Mahallesi 146. Sokak, Sahabiye Mahallesi ve Yıldırım Beyazıt Mahallesinde enkaz senaryoları uygulanacak.

Talas ilçesinde ise Yenidoğan Mahallesi ve Bahçelievler Mahallesinde yıkım tatbikatı yapılacak. Hacılar’da Aşağı Mahalle ile TOKİ üzeri bölgesi enkaz çalışmasına dâhil edilirken, İncesu’da eski cezaevi binasında güvenli tahliye tatbikatı gerçekleştirilecek.

Ayrıca Organize Sanayi Bölgesi’nde yangın senaryosu uygulanacak. Tatbikatın ana kamp merkezi ise Millet Bahçesi olacak.

Deprem Tatbikatı-1

Tatbikat gün boyu sürecek
Kayseri’de başlayan 24 saatlik tatbikat gün boyunca devam edecek. Senaryo kapsamında enkaz, yangın ve tahliye uygulamalarının farklı versiyonları gerçekleştirilecek. Alınan önlemler ve izlenecek yollar, Vali Gökmen Çiçek ve Büyükşehir Belediye Başkanı’nın koordinasyonunda kontrol edilecek.

Tatbikatla ilgili yeni bilgilerin gelmesi ve Vali Çiçek’in açıklama yapması bekleniyor. Yeni detaylar aktarıldıkça paylaşılacak.

Kaynak: Nadire Nur Temur