Kayseri Haber / Türkiye’nin gözde kış turizmi merkezlerinden biri olan Erciyes Kayak Merkezi’nde kar yağışı etkisini artırarak devam ediyor. 22 Ocak sabah saatlerinde Kayseri genelinde etkili olan kar yağışıyla birlikte Erciyes’te kar kalınlığı 180 santimetreyi aştı. Sezonun 18 Aralık’ta açıldığı Erciyes’te, ilk günlerde kar yağışının yetersiz olması nedeniyle pistlerdeki kar kalınlığı istenilen seviyelerde değildi. Ancak ilerleyen günlerde kar yağışının artmasıyla birlikte kar örtüsü kalınlaşarak kayak için uygun seviyelere ulaştı.
Yarıyıl tatiline girilmesiyle birlikte Erciyes’te yoğunluk da gözle görülür şekilde arttı. 16 Ocak’ta öğrencilerin karnelerini almasının ardından tatilciler Erciyes’e akın etti. Hem günübirlik ziyaretçiler hem de şehir dışından gelen misafirler, kayak ve kızak keyfi yapmak için Erciyes’i tercih etti. Artan kar kalınlığı ve tatil dönemi, merkezde hareketliliği yükseltirken, hava koşulları nedeniyle bazı kısıtlamalar da beraberinde geldi.
Yetkililer tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, dağ genelinde hava tipili ve kuvvetli rüzgârlı. Hava tahminleri doğrultusunda rüzgârın ve tipinin gün içerisinde artarak etkisini yükseltmesi bekleniyor. Bu nedenle güvenlik gerekçesiyle bazı kapılarda mekanik tesisler ve pistler kapatıldı.
Develi Kapı’da Kaniş ve Kartın teleferik tesisleri ile bu bölgedeki pistler açık durumda bulunuyor. Ancak Develi Kapı’daki Kültepe teleferik tesisi kuvvetli rüzgâr nedeniyle kapatıldı. Aynı kapıda No 15, No 15a, No 15b ve No 15c pistleri kapalıyken; No 16, No 16a, No 16b, No 16c, No 19, No 19a ve No 19b pistleri kayak severlere açık. Develi–Tekir bağlantı pisti ise kapalı durumda.
Tekir Kapı’da mekanik tesislerin büyük bölümü rüzgâr nedeniyle hizmet veremiyor. Tekir Gondol ve Zümrüt teleferik tesisleri kapalıyken, yürüyen bant tesisi açık durumda. Tekir Kapı’daki No 12, No 13, No 13a ve No 13b pistleri ile Tekir–Develi ve Tekir–Hisarcık bağlantı pistleri kapalı bulunuyor. Buna karşın Tekir Kapı’daki kızak alanı açık.
Hisarcık Kapı’da da benzer bir tablo görülüyor. Divan, Keven, Ottoman, Sırt ve Yalçın teleferik tesisleri kapalıyken, T-Bar ve Yürüyen Bant 1 açık durumda. Yürüyen Bant 2 ise kapalı. Hisarcık Kapı’daki pistlerin büyük bölümü kapalıyken yalnızca No 11a (Eğit) pisti açık. Hisarcık–Hacılar ve Hisarcık–Tekir bağlantı pistleri kapalı, kızak alanı ise açık.
Hacılar Kapı’da Hitit, Karakulak ve Lifos Gondol teleferik tesisleri kapalı durumda. Yürüyen bant açık olsa da No 1’den No 5’e kadar olan tüm pistler kapalı. Hacılar–Hisarcık bağlantı pisti kapalıyken, Hacılar Kapı’daki kızak alanı ziyaretçilere açık.
Yetkililer, kuvvetli rüzgâr nedeniyle kapalı olan mekanik tesisler ve pistler konusunda vatandaşların uyarılara dikkat etmesi gerektiğini vurgularken, hava şartlarının seyrine göre gün içerisinde yeni değerlendirmeler yapılacağını belirtti. Erciyes’te kar kalınlığının istenilen seviyelere ulaşması sevindirirken, olumsuz hava koşulları nedeniyle tedbirlerin sürdüğü ifade edildi.




