Sonbaharın bitmesine 2 ay kalmışken kışa yalnızca araçlarımızı, evimizi ve dolabımızı değil evdeki bitkilerimizi de hazırlamamız oldukça önem arz ediyor. Kayseri’de soğuk ve kar yağışlı geçen kış aylarında ev içerisinde değişen sıcaklık ve nem seviyelerine bağlı olarak bitkilerimiz ve çiçeklerimiz daha hassas hale gelebiliyor. Ev bitkilerinin kış aylarında soğuklara dayanıklı, sağlıklı ve canlı olmaları için şu bakımların yapılması gerekiyor.

1.      Yeterince ışık aldığından emin olun

Kış aylarına bağlı olarak günlerin kısalmasıyla birlikte güneşten aldığımız verim de azalıyor. Kayseri’nin karlı ve sisli günlerini de dikkate alırsak güneşli saatler daha da düşüyor. Buna bağlı olarak kış mevsiminde doğrudan güneş ışığı alma gereksinimi duyan bitkilerin pencere önüne konması gerekiyor. Ayrıca güney ve batı cephelerine yerleştirilmeleri ışığı daha sağlıklı almalarını sağlıyor. Pencere ve yaprak temizliği de ışık alımını etkiliyor. Yapay ışık takviyesi de öneriliyor.

Güneş Işığı

2.      Bitkilerin suya ihtiyacı azalıyor

Kayseri’de havanın kuruması, güneşin doğrudan kendini göstermemesi, buharlaşmanın az olması ve bitkilerin kış aylarında dinlenme dönemine geçmesi sebebiyle suya ihtiyaçları azalıyor. Kışın yapılan sulamanın kontrollü bir şekilde olması önem arz ediyor. Sulama yapılmadan önce suyun 24 saat dinlendirilmesi tavsiye ediliyor. Ayrıca kış aylarında verilen fazla su bitkilerin köklerini çürüterek ölmesine de sebep oluyor.

Yaptıkları ile çok konuşulan Kayseri Valisi Muammer Bey kimdir? Yaptıkları ile çok konuşulan Kayseri Valisi Muammer Bey kimdir?

Sulama

3.      Nem oranı bitkiler için çok önemli

Kayseri’de kış aylarında ev ve ofis ortamlarında kullanılan ısıtma yöntemleriyle birlikte nem oranı daha da düşüyor. Bitkiler için hayati önem taşıyan nem oranını yüksek tutmak için su püskürtmesi, kalorifer petekleri üzerine su dolu kap konarak ortamın nemli kalmasının sağlanması ve bitkilerin ev içerisinde en nemli olan odalara konumlandırılması alınacak önlemler arasında gösteriliyor.

Nem

4.      Ev içindeki sıcaklık değişimlerine dikkat edilmeli

Kayseri’de ev sıcaklığı gündüz başka gece başka olabiliyor. Bitkilerin ani hava değişimlerinden etkilenmemesine de dikkat etmek gerekiyor. Isı değişimleri hassas oldukları için bitkileri kalorifer üzerine ya da kalorifer yanına yerleştirmemek sağlıklarını olumlu açıdan etkiliyor.

5.      Gübreleme ve besin takviyesi yapmayın

Kışın hava şartlarına bağlı olarak dinlenmeye geçen bitki ve çiçekler, uygulanan takviyelerle ya da gübrelerle strese giriyor. Aynı zamanda kış ayında gereksiz yapılan gübreleme bitkilerin köklerini çürütüyor.

Gübreleme

6.      Düzenli temizlik yapın

Dinlenme döneminde olduklarından daha hassas olan bitkiler böceklenmeye karşı da savunmasız hale geliyor. Düzenli temizliklerinin yapılmasının yanı sıra kış aylarında büyümeleri yavaşlayan bitkilerin düzenli olarak budanması da enerjilerini koruyor. Ölü yapraklardan arınmış bitkilerin ömrü daha uzun olurken güçleniyor.

Budama

7.      Saksı değişimi yapmayın

Kayseri’de soğuk havaların başlamasıyla uykuya geçen bitkiler için saksı değişimi yapmak zarar veriyor. Saksı değişimi yapmak için ilkbahar ve yaz aylarını beklemek gerekiyor.

Saksı Değişikliği

Kayseri’de yaşayan vatandaşların kış boyunca bitkilerinin sağlıklı ve canlı kalması doğru bakımın yanında bitkilerin ihtiyaçlarına dikkat ederek ve yaz kış onlara gereken sevgiyi, özeni vererek mümkün oluyor.

Kaynak: Elif Gökçe Topal