Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay’daki Tell Kurdu Höyük kazılarında önemli bir keşfe imza atıldığını açıkladı. Ersoy, milattan önce 5200 yılına tarihlenen tabakalarda 5 insan ayak izinin tespit edildiğini belirtti.
Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Anadolu’da 7 bin yıl önce atılan adımlar yeniden gün yüzüne çıkarıldı” ifadelerini kullandı.
Ubeyd Dönemi’ne tarihleniyor
Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Karahöyük’teki Tell Kurdu Höyük kazılarında gün yüzüne çıkarılan izlerin, milattan önce 5200’e denk gelen Ubeyd Dönemi’ne ait olduğu aktarıldı. Ersoy paylaşımında, “Yağmurla ıslanmış çamur üzerinde yürüyen insanlara ait bu izler, binlerce yıl öncesinden günümüze ulaşan eşsiz bir tanıklık sunuyor” ifadelerine yer verdi.
Baka Ersoyn ayrıca, “Geleceğe Miras Projemiz ile 60 yılda yapılacak çalışmaları 4 yılda tamamlama kararlılığıyla ilerliyoruz. Amacımız geçmişin izlerini geleceğe taşımak, Türkiye’nin tarihi mirasını korumak, keşfetmek ve dünyaya tanıtmak” sözleriyle devam etti.
Kazı alanında nadir rastlanan bulgular
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 21 Ağustos 2025’te 8564 açmasında gerçekleştirilen çalışmalarda ortaya çıkarılan ayak izlerinin, yoğun yağışa maruz kalmış çamurlu tabakada yürüyen bireylere ait olduğu saptandı.
Arkeoloji dünyası için önemli keşif
Anadolu arkeolojisinde oldukça ender rastlanan bu bulgular, dönemin sosyal yaşamına ve kültürel yapısına dair yeni bilgiler sağlıyor. Uzmanlara göre, bu tür keşifler yalnızca arkeolojik kazılar açısından değil, aynı zamanda Anadolu’nun tarih öncesi dönemlerinin anlaşılması için de büyük değer taşıyor.
Kazı ekibi, elde edilen verilerin uluslararası bilim dünyasıyla paylaşılacağını, ayrıca gelecek nesillere aktarılmak üzere kayıt altına alınacağını ifade etti. Hatay Tell Kurdu Höyük’teki bu buluntu, Anadolu’nun tarih sahnesindeki önemini bir kez daha gözler önüne serdi.