Deprem Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, sosyal medya üzerinden yaptığı canlı yayında 15 Mayıs Perşembe günü öğle saatlerinde Konya'nın Kulu ilçesi merkezli olarak kaydedilen 5.2 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Demirtaş, bu sarsıntının sadece Konya değil, Kayseri ve Ankara gibi çevre illerden de hissedildiğini belirtti.
Demirtaş, ilk etapta depremin büyüklüğü ve hissedilme alanı nedeniyle 2023 yılında Kahramanmaraş'ta meydana gelen büyük depremle ilişkili olabileceğini düşündüğünü ancak gelen veriler doğrultusunda farklı bir sonuca vardığını ifade etti. Depremin Ankara’dan da hissedildiğini öğrendiğinde, depremin boyutunun ciddi olabileceğini düşündüğünü de belitti.
Kulu'da fay yok, bu Koçhisar depremidir!
15 Mayıs Perşembe günü öğle saatlerinde meydana gelen ve Konya-Kulu Depremi olarak adlandırılan bu sarsıntının yanlış yorumlandığını vurgulayan Dr. Demirtaş, "Buna Konya Depremi deniyor ama alakası yok. Koçhisar’a daha yakın. Bazıları Konya - Kulu’nun altında fay hattı arıyor ama Kulu’da fay yok. Bu nedenle Konya depremi denemez. Koçhisar depremi denmeli” şeklinde konuştu.
Meydana gelen depremin Tuz Gölü fay hattına daha yakın olduğunu belirten Demirtaş, AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nin anlık yanlış hesaplamalarının büyüdüğünü de belitti. Bu durumun Konya halkında paniğe sebep olduğunu da belirten Dr. Demirtaş, depremin Tuz Gölü Fay Zonu'nda gerçekleştiğinin altını çizdi.
Bu açıklamalar, bölgedeki fay hatlarıyla ilgili araştırmaların ve sınıflandırmaların yeniden değerlendirilmesi gerektiğini gündeme getirdi. Uzmanlar, söz konusu depremin Koçhisar fay hattı üzerinde meydana gelmiş olabileceğini değerlendiriyor.
Deprem Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, her depremle birlikte gündeme gelen "7 büyüklüğünde, 6 büyüklüğünde deprem olacakmış" şeklinde halkı korku ve paniğe sürükleyen haberler için de yorumda bulundu. Demirtaş, "Eline mikrofonu alan 7 büyüklüğü 8 büyüklüğü diye geziyor ortada. Bunu yapan ulusal medya olunca insanlarda inanıyor. Korkuya sebep oluyorlar" ifadelerini kullandı.