Kayseri uzun süredir yaşadığı kuraklık nedeniyle kar ve yağmur yağışından mahrum kalmıştı. Her yıl yağmur ve kar yağışı oranı bir öncekine göre daha düşük olurken uzmanlar bunun küresel ısınmaya bağlı bir etken olduğunu savundu.

Yağmur Kısa Süreli Etkisini Gösterdi

Yağmur yağışı geçtiğimiz günlerde etkisini gösterdi. Kayseri sis bulutuyla karşılaştı. Fakat Kayseri de diğer iller gibi bu süreçte tam anlamıyla kışı yaşayamadı. Türkiye’ye kış neden gelmedi soruları yanıt bulmayı beklerken kafalarda yeni bir soru işareti oluştu. İnsanlar şimdi ilkbahar mevsiminin neden erken geldiğini sorgulamaya başladı.

Whatsapp Image 2024 02 26 At 09.57.13

Çiçekler Açmaya Başladı

Kayseri'nin bazı semtlerinde artık ağaçlarda çiçekler filizlenmeye başladı. Her şubat ayında ağaçlar karla kaplı olurken bu şubat ayında Kayseri ilkbaharı yaşamaya başladı. Cemre çok yakın bir zamanda havaya düştü. Bölgelerde hava sıcaklıklarında yükseliş olmasının ötesine geçilerek bahar havası hakim oldu. 2024 yılında cemre henüz toprağa düşmeden ağaçlarda çiçekler açmaya başladı.

Küresel Isınmanın Temellerini Atmaya Başladı

Kar ve yağmur yağış oranlarının azalması ve kış mevsiminde ülkenin güneş ışınlarına maruz kalması uzmanlara göre yeni bir tehdidin habercisi olabilir. Araştırma sürecine devam eden uzmanlar küresel ısınmanın gün geçtikçe daha üst boyutlara ulaşabileceğinin sinyallerini vermişti. Yağış oranının düşmesi ormansızlaşmaya yol açarken ormansızlaşma da küresel ısınmanın temellerini atmaya başladı. Buzulların erimesi ve yer altının ısınmaya başlamasıyla küresel ısınma Türkiye'yi tehlike çemberi içerisine almaya başladı.

Çiçekler Tehlikenin Sembolü Olabilir

Kayseri’de açan çiçekler her ne kadar halkın gözünde doğal güzelliği temsil etse de aslında tehlikeli bir durumun sinyallerini verdi. Uzmanların gözünde yeryüzünün su ihtiyacını karşılayamaması, kar ve soğuk havanın ise mikropları kırma etkisinin olmayışı sonucunda hastalıkların daha da artmasının kaçınılmaz olduğu üzerinde duruluyor.

Muhabir: Merve Erol