Kayseri Üniversitesi Rektörü Kurtuluş Karamustafa, üretim odaklı şehirlerde mesleki ve teknik eğitimin hem ortaöğretim hem de yükseköğretim seviyesinde büyük önem taşıdığını belirtti. Eğitimin yalnızca okul veya kampüslerde değil, sektörle iş birliği içinde iş yerlerinde de verilmesi gerektiğini vurguladı. Bu nedenle Kayseri Üniversitesi’nin hem Kayseri’nin hem de Türkiye’nin değerli bir kurum olduğunu ifade etti.

YÖKDİL sonuçları açıklandı (2025)
YÖKDİL sonuçları açıklandı (2025)
İçeriği Görüntüle

Ortaöğretimde mesleki ve teknik eğitimin yeri

Rektör Kurtuluş Karamustafa, mesleki eğitimin önemine vurgu yaptığı konuşmasında, “Ortaöğretimde mesleki ve teknik eğitim çok önemlidir. Neden mi? Çünkü üniversite öncesinde gençlerimiz bir mesleği hem teorik bilgi hem de uygulamalı beceri boyutuyla kazanıyorlar. Bu sadece turizmde değil; eskiden sanat okulu veya endüstri meslek liseleri olarak adlandırdığımız, ticaret meslek liseleri, otelcilik ve turizm meslek liseleri gibi okullarda da bir mesleğe yönelik eğitim verildiği için öğrencilerimiz yükseköğretime daha nitelikli bir şekilde hazırlanabiliyor. 1980'li ve 1990'lı yılların ilk başlarında ülkemizdeki mesleki ve teknik yükseköğretime olan ilgi daha yüksekti. İlgi yüksek olunca tabii rekabet de güçlü oluyordu. Maalesef, özellikle 90'lı yılların ikinci yarısında yaşanan katsayı sorunları ve yükseköğretime geçişteki bazı kısıtlamalar, mesleki ve teknik ortaöğretimin cazibesini düşürdü. Çok şükür ki, 2000'li yılların ikinci on yılıyla, yani 2010'lardan sonra bu süreç biraz daha düzelmeye başladı. Teknik ortaöğretimin ve elbette meslek yüksekokullarının lehine, sadece turizmde değil her alanda gelişmeler yaşandı ve bu durum daha da iyiye gidecek. Çünkü mesleki ve teknik ortaöğretim ve yükseköğretim, üretimin bel kemiği olan ara eleman değil, "ana, çekirdek insan gücü" yetiştirir. Bunu böyle vurgulamamız lazım. Ana insan gücü, mesleki ve teknik eğitimi almış ortaöğretimdeki teknisyenler ve yükseköğretimdeki teknikerlerdir. Bir üst seviyesi ise mühendislerdir" dedi.

Kayseri Üniversitesi’nin şehir ve ülke için rolü

Karamustafa sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Kayseri Üniversitesi olarak bu konudaki rolümüz çok kıymetlidir. Neden mi? Çünkü Kayseri bir üretim, Ar-Ge, sanayi ve ticaret şehridir. Aynı zamanda sağlık ve eğitim gibi birçok boyutuyla da değerli bir şehirdir. Kayseri, birçok parametrede Türkiye'nin ilk 10-15 bandında yer alan bir şehirdir. Gayri safi yurt içi hasılaya katkısı, ihracat ve ithalat oranları gibi konularda da ön sıralardadır"

Üretim odaklı eğitim ve sektör iş birliği

Rektör Karamustafa "Böyle güzel, üretim odaklı bir şehirde mesleki ve teknik eğitim, gerek ortaöğretim gerekse yükseköğretim düzeyinde çok önemlidir. Mesleki ve teknik eğitimi sadece kapalı kapılar ardında, okullarda veya kampüslerde veremezsiniz. Aynı zamanda bunu sektörle entegre bir şekilde, iş yerlerinde mesleki eğitim yoluyla vermeniz gerekir. Bu yüzden Kayseri Üniversitesi sadece Kayseri'nin değil, Türkiye'nin de önemli bir değeridir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: 1HA